Onverwacht buurbezoek

De single vrouw was net vijftig geworden. Ze zag er goed voorzien en fraai gekleed uit, altijd. Welbespraakt en dus niet op haar mondje gevallen. Bij haar was met spijt een kleine beperking geconstateerd – het bleek om een geheugenprobleempje te gaan. Een soort van lichte vergeetachtigheid. Nu heb ik daar ook last van, op z’n tijd.

Op een mooie zonnige ochtend zat de vrouw achter een kopje dampende koffie in de achtertuin, hoewel het dampende wat tegenviel door het felle zonlicht, en at daarbij een koekje van roomboter. Haar rechterpink enigszins omhoog. Netjes. Ze keek naar al haar prachtige bloeiende planten. De geur van een kleine meidoorn ging over de schutting en kwam de neus van de buurvrouw binnen. Plots verliet zij de tuin en liep door de openstaande tuinpoort via een tussen de achterzijde van de woningen gelegen paadje naar de achtertuin van een buurman. Een alleenstaande man op leeftijd. Niet echt op leeftijd en ook niet oud, maar hij gedroeg zich oud, én soms verward.

‘Dag oude vrouw. Waar kan ik u mee van dienst zijn?' vroeg hij beleefd toen de buurvrouw van een paar huizen verder zijn achtertuin betrad. ‘Dag oude man. Zullen we samen een wijntje drinken? was de vraag van haar zijde. ‘Het is nog vroeg,' sprak de man, ‘maar goed, be my guest.' De man bood geen stoel aan. Hij slofte zijn huis in en kwam even later terug met een fles savignon blanc van uitmuntende kwaliteit, zo vond hij van al zijn wijnen, en twee glazen. Hij reikte de vrouw een glas aan, ontkurkte de fles, en schonk voor haar en hem wijn uit de fles in het glas. ‘Toe maar,' zei ze. Hij begreep het verkeerd en schonk bij, het glas raakte vol, tot aan de rand. De vrouw hief het glas omhoog en zei: ‘Gelukkig nieuw begin van dit bloeiende seizoen.' De oude man deed mee. Beiden dronken het glas in een teug leeg, waarna de man de fles opnieuw pakte en het glas nogmaals tot aan de rand vulde. Na een aantal glazen en een lege fles, raakten beiden in een vreemde toestand van een dubbeltongige euforie. Bovendien stonden ze te wankelen op hun benen. Het onverwachte buurbezoekje kreeg een vreemde wending.