Haye van der Werf spreekt in over het plan voor centrum Schoorl
Haye van der Werf spreekt in over het plan voor centrum Schoorl (Foto: Ed Bausch)

Raadscommissie over centra Schoorl en Bergen: ‘Kijken als argeloze toehoorder’

Algemeen

BERGEN - Als je jezelf nou zou zien als argeloze toehoorder, donderdagavond 19 januari bij de bespreking door de gemeenteraadscommissie van het door een vorige wethouder gepresenteerde plan van Botbouw voor een ‘Dorpsplein’. Wat zou je dan denken of willen zeggen? Inmiddels weet iedereen die een beetje oprecht is: met dit plan blijft er geen pleinruimte over en dorps, of passend bij het karakter van de kern Bergen, zijn de twee voorgestelde massieve gebouwen al helemaal niet. Zoiets komt er voor vele decennia te staan. 

door Ed Bausch

En het is nu een presentatie na een hopeloos traject door een oerwoud aan elkaar tegensprekende verordeningen, met heel beroerde, niet-representatieve participatie bovendien. Als we met een argeloze blik en met argeloze oren een conclusie zouden willen trekken over de beraadslaging van donderdag…..als je weet dat in Bergen in de situatie met een raadsbreed akkoord een wethouder ‘van de raad is’, niet van een partij. Eigenlijk kun je als Gemeenteraad dan maar beter raadsbreed één conclusie trekken: ‘Wethouder wij willen graag met u verder, u bent nieuw, wij doen u dit niet aan. Wij willen niet dat uw naam voor decennia verbonden raakt aan dit plan. Wij willen met u werken aan iets goeds, dat decennia lang bewondering wekt. Dat gunnen wij onze gemeente, dat gunnen wij de kern Bergen. Dat gunnen wij u, dat gunnen wij onszelf.’

Zou de raad de nieuwe wethouder niet in bescherming moeten nemen?

Langzaam kan snel worden

Als argeloze weet je wel dat er een nieuwe raad aan de slag is, die afstand wil doen van vroegere gangen van zaken, die wil komen tot meer afgetekende, meer breed gedragen besluitvorming dan 11 voor en 10 tegen, of andersom. Dan zou je, vanaf de publieke tribune zo’n raad willen toeschreeuwen: ‘Doe dit niet, zet uw energie met elkaar achter een wel oprecht en mooi plan voor een dorpshart, samen met uw wethouder, met een deugdelijk participatietraject. Want u, Raad, heeft een fraaie en oprechte participatienota vastgesteld.’ De publieke tribune mag zich niet laten horen bij zo’n debat. Dat is misschien wel begrijpelijk. Maar je zou de raadsleden behulpzaam willen zijn, en de nieuwe wethouder ook: ‘Ga niet dieper het moeras in, kijk daar ligt een oever, laten we die met elkaar beklimmen en dan beter toegerust opnieuw beginnen. Langzaam kan dan heus nog snel worden, met in ieder geval een grotere kans op nauwkeurigheid en met recht doen aan inwoners en toeristen.’

Wapperende onderbroeken

Er waren twee partijen (Kies Lokaal en de PvdA) die zeiden: “Er moet eindelijk een besluit worden genomen.” Er was een partij, D’66, die zich openlijk afvroeg: “Kunnen wij dit wel maken ten opzichte van onze inwoners?” Het CDA worstelde zichtbaar: constructief willen zijn, maar met zo vreselijk veel vragen zitten, dat een besluit nemen op 27 januari eigenlijk onmogelijk is. Een bondig ‘nee, dit is niet rijp voor bespreking in de raad’ klonk uit de monden van Ons Dorp, de VVD, Groen Links en fractie Bruin. Die zei, met de lachers op zijn hand: “Straks wapperen de onderbroeken langs de stoeprand op het Plein. Het plan wringt. Misschien waren de kaders door de jaren heen wel goed, maar het resultaat daarvan is nu gewoon slecht.”

Schoorl wel

De commissie had donderdag veel minder moeite met het plan voor centrum van Schoorl. Dat lijkt een hamerstuk te worden volgende week donderdag in de gemeenteraad. Het verschil: het plan is tot stand gekomen na uitgebreide participatierondes. Er is nog ruimte voor opmerkingen en bijdragen. Alleen de locatie van de supermarkt is lastig. De gedachten varieerden van ‘het kan niet anders’ tot ‘misschien toch nog kijken naar verplaatsing naar de Sportlaan’. Wat de uitkomst mag zijn: de besluitvorming over dit plan wordt genomen op de oever, niet in een moeras, in een eendrachtigheid die voor iedereen acceptabel is.