In Zaanstad zien we een kleine stijging van de winkeldiefstallen.
In Zaanstad zien we een kleine stijging van de winkeldiefstallen. (Foto: Adobe Stock)

Stijging winkeldiefstallen in Zaanstad

Nieuws

ZAANSTAD – Voor Zaanstad gaat het slechts om een zeer kleine verhoging, maar geen ondernemer is er blij mee: winkeldiefstallen. In het eerste kwartaal van dit jaar heeft de politie een recordaantal winkeldiefstallen geregistreerd. Er zijn bijna 12.600 meldingen binnengekomen, het hoogste aantal in ten minste elf jaar tijd. Dit blijkt uit een analyse van politiecijfers door het ANP.

Het ging zo goed in Zaanstad. Vorig jaar stond de teller in het derde kwartaal op 135 geregistreerde winkeldiefstallen. Vervolgens zakte het aantal naar 96 in het vierde kwartaal. Helaas ging het dievengilde weer wat harder tekeer in het eerste kwartaal van dit jaar waardoor de teller steeg naar 99 winkeldiefstallen.

De politie bevestigt dat het aantal meldingen van winkeldiefstal de afgelopen maanden flink is gestegen, maar meldt dat er ‘nader onderzoek nodig is’ om de oorzaak van deze stijging te achterhalen. In het eerste kwartaal van 2022 noteerde de politie nog zo’n 9300 winkeldiefstallen.

In alle provincies lag het aantal winkeldiefstallen afgelopen kwartaal hoger dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. Met name in Groningen (69 procent) en Noord-Holland (60 procent) werden fors meer winkeldiefstallen geregistreerd.