’t Regthuys in Westzaan.
’t Regthuys in Westzaan. (Foto: aangeleverd)

Invoermiddag Zaanse transportakten in ‘t Regthuys

Nieuws

WESTZAAN - Het Gemeentearchief organiseert op woensdagmiddag 31 mei om 14.00 uur een invoermiddag voor de deelnemers aan het Vele Handen-project “Zaanse transportakten”. Samen gaan ze een aantal akten invoeren. Ook geïnteresseerden die nog niet mee doen, zijn van harte welkom.

De invoermiddag vindt plaats op een historisch bijzondere plek. In het Rechthuis van de voormalige Banne Westzaan werd namelijk een deel van de transportakten in de 17e en 18e eeuw opgesteld. De schout en schepenen kwamen op de rechtsdag bijeen in de Reghtzaal om recht te spreken. Ook waren er dan verkopingen van roerend en onroerend goed, voor het oog en oor van de schout en schepenen. De secretaris maakte een transportakte op.

De invoermiddag begint met een korte rondleiding door ‘t Reghthuys en vervolgens gaan de deelnemers in de Reghtzaal aan de slag om de transportakten die deels hier (en in de andere Zaanse rechthuizen) werden opgesteld, te transcriberen.

Aanmelden

De invoermiddag is op woensdag 31 mei in ‘t Reghthuys, Kerkbuurt 35 in Westzaan. De middag begint om 14.00 uur. Aanmelden kan via gemeentearchief@zaanstad.nl.