De Band of Friends is een bluesrockband opgericht ter ere van de legendarische Ierse gitarist Rory Gallagher.
De Band of Friends is een bluesrockband opgericht ter ere van de legendarische Ierse gitarist Rory Gallagher. (Foto: aangeleverd)

Band of Friends: Rory Gallagher special ‘tattoo’

Uitgaan

ZAANDAM - Bij poppodium De Flux, Hemkade, speelt op 26 mei de Band of Friends. Dit is een bluesrockband opgericht ter ere van de legendarische Ierse gitarist Rory Gallagher. De band werd opgericht in 2012 door de voormalige bandleden van Gallagher: bassist Gerry McAvoy en drummer Ted McKenna, samen met de Nederlandse gitarist Marcel Scherpenzeel.

Rory Gallagher wordt beschouwd als een van de grootste gitaristen aller tijden en hij was vooral bekend om zijn live-optredens. Zijn mix van blues, rock en Keltische invloeden maakte hem een van de meest invloedrijke muzikanten in de jaren ‘70 en ‘80. Hij verkocht meer dan 30 miljoen albums wereldwijd en zijn invloed is nog steeds te horen in de muziek van veel hedendaagse gitaristen.

Eerbetoon

Toen Gallagher in 1995 overleed aan een leveraandoening, bleven McAvoy en McKenna vastbesloten om zijn muziek levend te houden. Ze richtten Band of Friends op om zijn muziek te eren en de fans van Gallagher te blijven vermaken. Op 19 januari 2019 kwam het verdrietige nieuws naar buiten dat drummer Ted McKenna was overleden. McAvoy verzamelde in de periode daarna nieuwe bandleden om zich heen om band of Friends voort te zetten. De huidige bezetting bestaat uit Gerry McAvoy (basgitaar), Brendan O’Neill (drums), Paul Rose (gitaar), Jim Kirkpatrick (gitaar/zang). 

Band of Friends brengt zowel originele nummers als covers van Gallagher uit en staat bekend om hun energieke live-optredens. Wat Band of Friends zo bijzonder maakt, is hun verbinding met Gallagher. McAvoy en McKenna speelden jarenlang samen met Gallagher en hebben een unieke band met hem opgebouwd. Door Band of Friends op te richten, hopen ze zijn muziek en nalatenschap voort te zetten voor toekomstige generaties. Ze willen de fans van Gallagher blijven vermaken en hen laten zien waarom zijn muziek zo belangrijk was.

Aanvang 20.30 uur. Zie voor kaarten https://www.podiumdeflux.nl/