Pas op, het wezen kan bijten!
Pas op, het wezen kan bijten! (Foto: aangeleverd)

Muziek, straattheater, verhalen en 't Wezen van Saeftinghe'

(vervolg van voorpagina)

ZAANDAM - Wat is er eigenlijk precies allemaal gebeurd tijdens de Tachtigjarige Oorlog in de Zaanstreek? De Zaanse verhalenverteller Jacob Spaander deelt deze geschiedenis op zijn kleurrijke, eigen wijze. Monique Velenturf vertelt over Freek de vrijbuiter en de Spaanse Helm.

Het programma is gevarieerd en biedt voor jong en ouder wat wils. Zoals het optreden van de Leidse Kluchtencompagnie die een nieuwe klucht heeft ingestudeerd voor PinksterZaan. Muziekgezelschap Goet ende Fyn vermaakt het publiek met allerlei historische muziek. Zie voor het complete programma www.pinksterzaan.nl/programma.

Los van het feestelijk herdenken dat de Zaankanters bijna 450 jaar geleden met hulp van het leger van Purmerend het Spaanse leger versloeg, beseft de organisatie dat er relatief dicht bij huis een gevaarlijke oorlog voortduurt. Daarom wordt er beperkt gebruik gemaakt van zwaar geschut, zoals dat vroeger wel werd gebruikt vanaf de ‘schansen’ waar het leger zich achter verborg.

Mini kanon

Bas Husslage: “We laten alleen een mini-kanon zien. Soldaten van de Rijdende Artillerie Amsterdam knallen daarmee ieder uur als ze hun spannende strijdverhalen gaan vertellen. Want ook al herdenken we hier nu onze eigen historie, we mogen nooit vergeten dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dat die zomaar kan veranderen hebben we in eigen land – op een heel andere manier - allemaal gemerkt tijdens de corona lockdowns. Daarom; ‘vier de Zaanse vrijheid!”

Ook eten en drinken

In en rond het historisch kampement – opgebouwd op en rond de weilanden tussen de klompenmakerij en de Kalveringdijk - komt het publiek ook reusachtige schilders tegen, die portretjes maken van het publiek. Er weerklinkt historische muziek als je langs de kramen loopt waar je ook de houtbewerker en wolspinner aan het werk ziet. “Oude technieken als de touwslager en ‘taander’ komen tot leven. En natuurlijk is er het nodige te eten en drinken in de grote tent”, aldus Bas.

Derde Pinksterdag

Als opmaat naar volgend jaar wanneer het precies 450 jaar geleden is dat het Spaanse leger klop kreeg, gaan de activiteiten in bescheiden vorm door op dinsdag 30 mei, derde Pinksterdag, elders in de Zaanstreek. Zo treedt flamencogitarist Jeff Heijne om 20.30 uur op in de Groote Weiver in Wormerveer (gratis toegang) en komt het winkelende publiek op de Gedempte Gracht de poppenkast met het verhaal van Jan Klaassen tegen. Ook treedt Gonda Kaai op in de Oostzijderkerk in Zaandam en de Grote Kerk van Oostzaan met haar historische harpvertelling.

Oproep

Bas: "We krijgen gelukkig nu al steun van onder meer de gemeente Zaanstad en ondernemers die inspelen op de PinksterZaan-viering, volgend jaar gaan we echt uitpakken. Daarvoor zoeken we nog mensen die leuke ideeën hebben. Dat kan zijn op het gebied van kunst, theater, film etc. En dat mag zowel historisch als modern zijn, als het maar binnen de vrijheidscontext past.”

Wie meer informatie wil of een leuk idee heeft, kan een mailtje sturen naar info@pinksterzaan.nl of bellen met organisator Bas Husslage, 06 - 24 20 47 92.


Muziekgezelschap Goet ende Fyn.
Afbeelding
Dit jaar bescheiden kanongebulder.