Burgemeester Polak kwam langs om de felicitaties over te brengen.
Burgemeester Polak kwam langs om de felicitaties over te brengen. (Foto: Barbara van Wijk)

Joep en Mieke van Dalen 60 jaar getrouwd: nog altijd samen een goed bestaan

Nieuws

OOSTZAAN - Zestig jaar geleden gaven ze elkaar op 16 mei het JA-woord, maar ze kenden elkaar al vanaf zo ongeveer hun geboorte. Mieke (85) en Joep (84) van Dalen woonden van kinds af aan in Haarlem in een straat waar de kinderen allemaal met elkaar buiten speelden. Toen was dat heel gewoon. Het was één grote familie en zo groeiden ze gezamenlijk naar de volwassenheid en dat zij later met elkaar trouwden was daar een logisch gevolg van. 

door Barbara van Wijk

Joep werkte bij een grafisch bedrijf, dat in Oostzaan negen woningen kocht voor zijn personeelsleden. Joep was een van de gelukkigen die ervoor in aanmerking kwamen. “Wat waren we blij met het huis… Nee, hier wilden we nooit meer weg. Nog steeds niet. “Oostzaan is zo’n heerlijk dorp. Alles dichtbij, goede verbindingen en laten we het eens over Het Twiske hebben, daar komen we dagelijks.” 

Uit hun begintijd in Oostzaan herinneren zij zich hoe de hele buurt bezig was met de aanleg van hun tuintjes. Alles was nieuw, alles moest ingericht worden. “De Oostzaners vonden die stedelingen maar raar; die jonge vrouwen droegen een bikini! Op een dag kwam de wethouder langs om hun te vragen of ze zich niet zo onzedelijk wilden vertonen. Dat kon in Oostzaan echt niet.” 

Het stel was altijd heel sportief: trimclubje hier, skiclubje daar, elke zaterdagochtend, al vijftig jaar, zijn ze bij het TGO (Twiske Gymclub Oostzaan) te vinden en Mieke is al meer dan vijftig jaar lid van DEV. Ook kamperen vonden ze heerlijk. En Joep was acht jaar bestuurslid bij de CVOO. Mieke heeft nooit een betaalde baan gehad, maar als meisje van elf jaar was zij al verantwoordelijk voor het gezin met zeven kinderen omdat haar moeder altijd ziekelijk was. 

Mieke en Joep kregen twee dochters die nu 58 en 54 jaar zijn. Ze hebben beiden één kind. De ene dochter heeft een meisje, de andere dochter heeft een jongen. Het echtpaar blikt terug op hun gezamenlijke leven en zijn het volmondig met elkaar eens dat ze een mooi en goed bestaan hebben gehad, en nog steeds, zo samen. Burgemeester Marvin Polak, die het echtpaar kwam feliciteren, wenst hen nog vele goede jaren in gezondheid toe.