Vele bewoners en andere direct bij de NDSM betrokkenen, gaven afgelopen woensdagavond, luidruchtig blijk van hun bezwaren.
Vele bewoners en andere direct bij de NDSM betrokkenen, gaven afgelopen woensdagavond, luidruchtig blijk van hun bezwaren. (Foto: Dennis Overweg)

Desnoods de straat op tegen ‘megabordeel’

REGIO - De bomvolle Burgerzaal in het Stadsdeelkantoor van Amsterdam-Noord maakte haar naam volledig waar: tegen de mogelijke komst van een Erotisch Centrum gaven vele bewoners en andere direct bij de NDSM betrokkenen onlangs luidruchtig blijk van hun bezwaren. Inmiddels noemt men het Erotisch Centrum niet bij de nogal eufemistische door de gemeente bedachte naam, maar met een duidelijker titel: het ‘megabordeel’.

door Tom Tossijn

Wat gebeurt er nu, zo vroegen sommigen tijdens de inspraakbijeenkomst van afgelopen woensdag, als eind dit jaar de gemeenteraad toch akkoord gaat met de NDSM als vestigingsplaats voor een gebouw met meer dan honderd peeskamers, erotische horeca en ander grootschalig seksvertier, tegen de bezwaren van vele boze Noorderlingen in? Een ouderwetse volksopstand, een in Noord vaker beproefd buurtinstrument, ligt volgens sommigen in het verschiet. 

GroenLinks kritisch

Menig inspreker ziet GroenLinks erop aan, maar dat geldt niet voor de drie aanwezige gekozen GroenLinkse volksvertegenwoordigers in de stadsdeelcommissie. Wijbe Langeveld, fractievoorzitter: “De gemeenteraad is het hoogste orgaan van de gemeente. Maar wij doen er vanuit Noord van alles aan om de raad ervan te weerhouden op de NDSM een Erotisch Centrum te realiseren.”

Pikant Pretpark

Is het toeval dat juist in de week waarin buurtbewoners over het toekomstige Erotisch Centrum op de NDSM inspreken, het voorstel voor een kabelbaan over het IJ zo’n warm welkom krijgt bij de gemeente? 

Voor menig inspreker afgelopen woensdagavond in het Stadsdeelhuis is de kabelbaan, opgeteld bij de mogelijke komst van het Erotisch Centrum, alleen maar een teken van doorgeslagen platte feestvierderij, massatoerisme en pretmachinerie. “Wat willen de politici nu eigenlijk?! Wat er nu gaat gebeuren lijkt heel veel op Porgy’s Pikante Pretpark voor Noord”, aldus een bewoonster. “Wij willen geen megabordeel! Dat hoort thuis op de Wallen, niet op de NDSM!”

En als het nou eens de Wallen zou helpen? Daar gelooft niemand in: "We krijgen er gewoon een tweede Wallengebied in Amsterdam bij met allerlei onwenselijke bijverschijnselen als criminaliteit, drugs, dronken lui op bierfietsen en onveiligheid voor de sekswerkers”, zo luidden de verwachtingen van meerdere insprekers. 

"Noord wordt opgezadeld met een onoplosbaar probleem uit het centrum van Amsterdam”, concludeerde een inspreker. Ook de activistische groep ‘Red Amsterdam Noord' (RAN) zag in een bordeel op de NDSM-werf geen oplossing van de problemen op de Wallen. Daarbij komt dat volgens RAN er heel wat andere, veel nijpender problemen in Noord om een oplossing vragen in plaats van het verplaatsen van nog meer problemen naar Noord: achterstallig onderhoud aan rioleringen en woningen, groen, bereikbaarheid van Noord: "Al jarenlang is Noord het afvalputje voor de problematiek van de centrale stad”.

Happy place

Veel meer bezwaren passeerden woensdagavond de revue. “Zo’n grootschalige seks-onderneming is geen happy place voor sekswerkers die de Wallen ontvluchten. Ze komen van de regen in de drup, want de NDSM is nog onveiliger door moeilijke bereikbaarheid, het grote tekort aan politie in Noord en de slechte verbindingen”, vatte een van de insprekers samen. Een andere inspreker:  “Het is toch vreemd dat een woonwijk in wording door anderhalf miljoen extra bezoekers per jaar – vijftienduizend elk weekend – met hun vele auto’s zal worden verpest. Het wordt onleefbaar en onveilig op de NDSM.” Nu al worden dronken Britten op slingerende bierfietsen in Noord gesignaleerd.

De buurman van de beoogde locatie op het Docklands Plot, het STRAAT Museum, ziet in zijn ingediende zienswijze de vervanging van het cultuuraanbod door platte seks en luidruchtig toeristisch vertier met lede ogen aan. "Jarenlang hebben wij geïnvesteerd op grond van het gemeentelijk beleid, dat uitgaat van kunst en cultuur op de NDSM-werf.” En dat is kennelijk voor niets geweest, want "het Erotisch Centrum naast ons museum schetst een geromantiseerd beeld (…) Een minder eufemistische term en meer Amsterdamse omschrijving is dan ook een ‘Megabordeel'. Dat trekt geen museumbezoekers aan, maar wél illegale en overlast gevende zaken zoals illegale (straat)prostitutie, pooiers, drugsdealers en drugsgebruik.” En dat ook nog in de wetenschap dat 's avonds na tien uur nog maar twee agenten de orde bewaken in heel Noord. Voor een stad met meer dan honderdduizend inwoners en een groot landelijk gebied is dat nogal ontoereikend - en dat wordt vele malen nijpender met anderhalf miljoen méér bezoekers per jaar op de bomvolle ponten.

Op straat protesteren

Ook activiste Hetty Oorbeek had veel kritiek: "Kunst en cultuur op de werf past in geen enkel opzicht bij een erotisch centrum. En wat gaan stadsdeelcommissie en Dagelijks Bestuur doen als de raad toch besluit vóór een Erotisch Centrum?” Commissielid Dennis Overweg van de Partij van de Ouderen: "We gaan op straat protesteren!” En Oorbeek werd als actievoerster met een fors applaus voor alle jarenlang ondernomen vrijwilligersactiviteiten uitgewuifd.

De stadsdeelcommissie stelt haar advies vast tijdens haar openbare vergadering van vandaag, in de Burgerzaal vanaf 19.30 uur. Op noord.notubiz.nl staat binnenkort de link om die vergadering online te volgen. Op dezelfde link zijn onder andere het standpunt van het DB te raadplegen en alle andere stukken en bezwaren van insprekers te downloaden op de vergaderdatum van afgelopen woensdag 10 mei.