Kom je ook naar mij kijken?
Kom je ook naar mij kijken? (Foto: PxHere)

Tweede editie Zaanse Natuurmarkt

REGIO - De tweede editie van de Zaanse Natuurmarkt staat gepland op zaterdag 8 juli en wordt van 12.00 tot 16.00 uur gehouden op het terrein van de kinderboerderij het Darwinpark, De Weer 31. 

Zaanse Natuurmarkt op zaterdag 8 juli bij kinderboerderij Darwinpark

Een groot aantal Zaanse verenigingen, organisaties en stichtingen die zich bezighouden met de natuur in de Zaanse omgeving zijn aanwezig om meer te vertellen over hun activiteiten. Op een aantal momenten wordt in één van de gebouwen een film voor alle leeftijden gedraaid worden met de titel “Onder het Maaiveld”. Deze film is gemaakt door de jonge Zaanse cineast Sam Reitsma en geeft een kijkje in het leven onder onze voeten. 


Bij de Zaanse stadsdichter Lisa van Tongeren is een workshop te volgen waarbij zij zich laat inspireren door de natuur. Samen met Erna van Gils kun je een wandeling in de omgeving van de kinderboerderij maken. Erna wijst dan op dingen in de omgeving waar we normaal gewoon langs lopen. Een kinderkoor onder leiding van Jozien van Dorst zint onder meer “Giga Groen’ van Kinderen voor kinderen. Tussen onze stoeptegels zit allemaal van dat vervelende onkruid, maar is het eigenlijk wel onkruid? Nienke Beets informeert de bezoeker hier graag over. 

Kinderen welkom

Ouders hoeven zich geen zorgen te maken over hun kinderen. Neem ze gerust mee. Terwijl de ouders/verzorgers in gesprek zijn met de natuurorganisaties kunnen ze zich op allerlei manieren vermaken. Onder begeleiding kunnen de kinderen op zoek naar bodemdieren die leven rond de boerderij, zelf ontdekken welke dieren er allemaal in het water leven of zelf een lekker broodje bakken.


Ook leren ze wat je allemaal met wilgentenen kunt maken, uilenballen analyseren en er achter komen wat de uilen allemaal eten. Ook de normale faciliteiten van de kinderboerderij op deze dag beschikbaar.

In de prijzen

Aan het eind van de middag worden de Zaanse Natuur en Landschapsprijzen 2023 uitgereikt aan de vrijwilliger en organisatie die volgens een onafhankelijke en deskundige jury de afgelopen jaren een bijzondere inzet hebben getoond voor de Zaanse natuur en het landschap. Tot slot is er op deze middag een hapje en drankje verkrijgbaar.