Henny Ammerlaan en Teun Kuijvenhoven probeerden in 2013 een crematorium in Westland te starten.
Henny Ammerlaan en Teun Kuijvenhoven probeerden in 2013 een crematorium in Westland te starten. (Foto: GvW-T)

‘Behoefte aan Westlands crematorium zeker aanwezig’

Algemeen

Hoewel steeds meer Westlanders tegenwoordig voor een crematie in plaats van een begrafenis kiezen, zijn ze aangewezen op crematoria in omliggende gemeenten. Waarom is er geen crematorium in de gemeente Westland?

door Martha Barendse

In Nederland kiest op dit moment 67 procent van de bevolking voor een crematie. Dit percentage stijgt gestaag. De 108 crematoria in Nederland zijn dan ook druk bezet. Dat tweederde van de bevolking zich liever laat cremeren dan begraven doet de vraag rijzen waarom er geen crematorium beschikbaar is in het Westland met zijn 112.000 inwoners.

“De behoefte bestaat zeker,” verklaart Marja van Dijk, mede-eigenaar van Horizon Uitvaartverzorging in Naaldwijk. “Wij hebben steeds vaker te maken met heel late crematies door plaatsgebrek. Onlangs moesten wij om uitstel vragen, omdat de crematie niet binnen vijf werkdagen mogelijk was.”

Op dit moment moeten Westlandse nabestaanden uitwijken naar Rijswijk (Eikelenburg), Den Haag (Ockenburgh of Haagse Duinen) of Maassluis (De Dijk). In Den Haag kun je voor een afscheid ook bij de locatie Nieuw Eykenduynen terecht. Deze gebruikt de ovens van Ockenburgh of Eikelenburg. In het Westland zijn wel zes gemeentelijke begraafplaatsen met aula’s: in ’s-Gravenzande, Wateringen, Naaldwijk, De Lier, Maasdijk en Monster. 

Goedkoper

Lange tijd bestond er veel weerstand tegen cremeren, omdat dit volgens de kerk een heidense gewoonte zou zijn en de wederopstanding onmogelijk zou maken. Tot 1960 bedroeg het aantal crematies dan ook niet meer dan vier procent van alle uitvaarten. Inmiddels is cremeren ook populair geworden omdat er meer mogelijk is, zoals heel persoonlijke plechtigheden en legio manieren om de as een bestemming te geven.

“En het is veel goedkoper, dat speelt zeker nu ook mee,” zegt Van Dijk. “Gemeente Westland is een van de duurste gemeenten als het gaat om grafrechten.” Dat deze streek conservatiever en dus minder voor crematies is, gaat volgens haar niet meer op. “Westlanders zijn niet meer zo kerkelijk. Ook hier kiest tweederde voor cremeren.”

In Westland overleden afgelopen jaar 963 mensen. Dat betekent dus circa 640 crematies. Volgens Horizon kiezen de meesten voor Maassluis of Den Haag. “Vooral voor Maassluis zien we een grote toename.”

Mislukt

Crematorium De Dijk in Maassluis wordt sinds 2016 gerund door Henny Ammerlaan en haar partner Teun Kuijvenhoven. Ammerlaan beaamt dat er zeker ruimte is voor een crematorium in het Westland. “Sterker nog, rond 2013 hadden wij, als geboren en getogen Westlanders, het plan opgevat om een crematorium bij de Naaldwijkse begraafplaats te beginnen! Helaas is dat niet gelukt. Omwonenden maakten bezwaar en hoewel we van de gemeente een mogelijkheid tot vergunning kregen, liep de verplichte overeenkomst met de eigenaar van de aula uit op een patstelling.”

Uiteindelijk werden ze het eens met gemeente Maassluis. Crematorium De Dijk ligt bij de gemeentelijke begraafplaats van Maassluis, met uitzicht op voorbijvarende schepen op de Waterweg.

Meer Westlanders

Het gebouw is eigendom van de gemeente, het cremeren wordt geregeld door Henny en Teun met een medewerker. “Wij krijgen steeds meer klanten uit het Westland, het loopt nu prima. Het is kleiner dan men gewend is, maar in de aula kan een mooie afscheidsdienst inclusief catering gehouden worden.”

De Dijk wordt ook gebruikt voor een zogeheten technische of stille crematie; voor een uitgebreide afscheidsdienst gebruiken klanten vaak een aula of kerk in hun omgeving, waarna ze met een kleine groep naar de crematie in Maassluis komen. Ammerlaan: “Steeds meer Westlanders weten de weg naar De Dijk te vinden. We hebben verder klanten uit Maassluis, Hoek van Holland, Midden-Delfland en Vlaardingen, maar ook uit Rozenburg of Spijkenisse. De ligging spreekt veel mensen die zich verbonden voelen met de Waterweg aan.”

Gemeente

Waar Nederlandse begraafplaatsen meestal in eigendom zijn van gemeenten of stichtingen, zijn crematoria voornamelijk in handen van commerciële organisaties. Wel moet de gemeente een vergunning afgeven. Marja van Dijk van Horizon stelt dat gemeente Westland geen interesse heeft voor een crematorium. “Ze willen liever aula’s verkopen, omdat het verliesgevende voorzieningen zijn. Daarnaast is er ook een praktisch probleem: het Westland is zo vol bebouwd, waar is er plek? Het plan van de ondernemers van De Dijk om op de Woerdtuinen een crematorium op te zetten zou ideaal geweest zijn.” Haar wens is dat de gemeente sowieso meer gaat samenwerken met de plaatselijke uitvaartondernemers. “Meer contact en overleg, dat zou heel nuttig zijn.”