Sophie van der Pal
Sophie van der Pal (Foto: PR)

Laat je stem niet verloren gaan!

Wanneer ik in de bus zit op weg naar school zie ik al de verkiezingsposters hangen.

Wanneer ik naar de tv kijk, zie ik al de verkiezingsspotjes van politieke partijen en toen ik laatst thuiskwam lag het stembiljet al op de deurmat. De Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen komen er weer aan.

Voor mij is het een bijzonder moment, want dit is de eerste keer dat ik mijn stem mag laten horen. Toch merk ik dat de verkiezingen niet echt leven. Wanneer ik namelijk met vrienden en klasgenoten over de verkiezingen praat merk ik dat zij het belang er niet van inzien en dat wordt gedacht dat hun stem geen verschil zal maken.

Deze verkiezing kan dan ook meestal niet op een grote opkomst rekenen, terwijl het belang groot is. Wanneer je stemt op de Provinciale Staten, stem je namelijk indirect voor de Eerste Kamer. Ook worden punten als het OV, ruimtelijke ontwikkeling en waterbeheer door de provincie en waterschappen geregeld.

Wanneer bijvoorbeeld je niet tevreden bent met de werking van het OV, moet je dus je stem laten horen. Een ander belangrijk punt is het feit dat burgers tijdens de verkiezingen laten weten wat er in de samenleving speelt en welke behoeften er zijn. Als je een stem uitbrengt laat je zien waar jij als mens voor staat. Samen laten alle stemmen zien welke kant wij als land op willen gaan.

In een tijd vol onzekerheid en polarisatie is het juist belangrijk om het kiesrecht te laten gelden. Onze democratische rechtsstaat is geen vanzelfsprekendheid, we moeten er als samenleving hard voor blijven werken om deze en andere vrijheden die het biedt te behouden. Laat je stem daarom niet verloren gaan!


Sophie van der Pal,

Jongerenraad Westland