Afbeelding
(Foto: Fotostudio Vlekke)

Verkiezingen: belangrijker dan ooit

De opkomst bij de laatste verkiezingen voor waterschap en provincie lag rond de 50%. Op zich is het ook niet verwonderlijk, want het beleid werd tientallen jaren gemaakt in Den Haag en de provincies voerden het uit. Althans zo was de overtuiging.

Ook het functioneren van het waterschap was voor een kiezer niet heel spannend. Het waterschap verrichtte haar taak goed, op de achtergrond en met stabiel beleid, niet in de laatste plaats door de inhoudelijke inbreng vanuit de geborgde zetels.

Dat ‘speelveld’ is echter in rap tempo aan het veranderen. Ja, de eerste ideeën voor beleid komen nog steeds vanuit Den Haag, al dan niet geïnspireerd door Brussel. Maar waar vroeger een ministerie de ideeën uitwerkte, wordt nu de uitwerking opgelegd aan de regio. Daarmee is het belang van provincies en waterschappen flink toegenomen.

Door alle discussie over het stikstofdossier zal het belang van de provincie wel duidelijk zijn. De provinciale plannen voor het landelijk gebied gaan echter niet alleen over stikstof, maar ook over waterkwaliteit, waterbeschikbaarheid en ruimtelijke ordening.

Bij waterschappen is de omslag zo mogelijk nog groter. De uitwerking van het idee van de landelijke politiek ‘Water en Bodem Sturend’ is daarbij een belangrijk punt in aanvulling op de doelen voor de Kaderrichtlijn Water (2027) en vanuit de EU worden de eisen voor rioolwaterzuiveringen aangescherpt. Bijkomende vraag: Wie gaat dat allemaal betalen?

Wat voor de glastuinbouw de waterschapsverkiezingen nog belangijker maakt, is het verdwijnen van de geborgde zetels voor Bedrijven. Deze geborgde zetels waren een vaste waarde in het waterschapsbestuur en brachten de kennis van de bedrijven in. Door het late moment waarop de zetels zijn geschrapt, dreigt er de komende bestuursperiode een ondervertegenwoordiging vanuit het bedrijfsleven. Ik ga geen stemadvies geven, maar roep u wel op om u goed te oriënteren op wie er op de kieslijsten staan, selecteer uw voorkeurs-kandidaat met het bovenstaande in gedachten en bovenal: Ga stemmen!

Guus Meis,

Beleidsspecialist Water & Omgeving