Vervolg van de voorpagina

Steeds meer Westlanders raken financieel in de knel als gevolg van de extreme stijging van energieprijzen en de aanhoudende, hoge inflatie. Welzijnsorganisatie Vitis Welzijn signaleert een stijging van het aantal Westlanders dat een beroep doet op de financiële hulpdiensten van Vitis Welzijn.

'Meer dan 100 aanvragen in verband met energiecrisis'

Vitis Welzijn biedt naast preventieve hulp ook individuele fondsenwerving; acute noodhulp in ernstige situaties zoals een dreigende energieafsluiting.

Miriam van der Drift, coördinator Welzijnsdiensten, legt uit dat het kan gaan om bijvoorbeeld een gezin dat op vrijdagmiddag geen boodschappen kan doen, omdat er nog maar 30 euro op de rekening staat. "Dan gaan wij niet eerst in de onderzoekstand, maar geven wij een boodschappenbon waarmee ze het weekend door kunnen komen. Daarna kijken we hoe het verder moet. Gezinnen die geen geld hebben voor bijvoorbeeld sociale activiteiten, een fiets of een medische behandeling helpen we door te zoeken naar een passend fonds, aanvullend op een voorliggende voorziening zoals het Kindpakket.”

Van der Drift telde al meer dan honderd aanvragen in verband met de energiecrisis. “We werken samen met het lokale fonds Westland geeft Warmte, van de kerk en het landelijke noodfonds.”

De eerste aanvragen kwamen in het voorjaar van 2022, liepen later in het jaar op en komen nog binnen. Niet alles kan worden gehonoreerd.

Westlanders met schulden kunnen via schuldhulpverleningstrajecten van de gemeente hun schuld oplossen. De gemeente was niet in staat om voor het ter perse gaan van deze krant te reageren op vragen hierover.

Trend

Westland lijkt mee te gaan met de landelijke trend. Zes op de tien Nederlanders kon in 2022 niet rondkomen of hadden daar problemen mee. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte in samenwerking met het Nibud en de universiteit Leiden. In 2021 ging het om vijf op de tien Nederlanders. Daarnaast zegt 84 procent van de deelnemers last te hebben van de inflatie. Zij kunnen moeilijker sparen van een inkomen dat redelijk stabiel blijft.

Dit voorjaar begint een pilot van Vitis Welzijn met een app. Bedoeling is dat deelnemers hun inkomsten en lasten inzichtelijk krijgen en zo hun budget (beter) kunnen beheren.