Afbeelding
(Foto: PR)

Westland steekt 2,1 miljoen euro extra in Wippolderlaan

Algemeen

Westland steekt nog eens 2,1 miljoen euro in de verbreding van de provinciale Wippolderlaan. De gemeenteraad heeft daarvoor groen licht gegeven in de vergadering van woensdagavond 25 januari.

De provincie Zuid-Holland en de gemeente Westland moeten er samen ook voor zorgen dat het verkeer op de Veilingroute goed blijft doorstromen als de Wippolderlaan in nieuwe vorm klaar is. Daarvoor is een motie aangenomen.

CDA-raadslid Dennis ChafiĆ¢ zegt een waterbedeffect te voorzien als de werkzaamheden op de Wippolderlaan klaar zijn. Waar het verkeer op de Wippolderlaan sneller zal doorstromen, zal het weer stokken bij de smalle rotonde met fietsoversteek bij de Zwethlaan. Om het verkeer ook daar goed te laten doorrijden, is een oplossing noodzakelijk. Om die reden diende ChafiĆ¢ namens het CDA en de VVD een motie in die door een raadsmeerderheid is aangenomen.

Duurder

Aanvankelijk was het ook de bedoeling van provincie om de rotonde bij de Zwethlaan te verbeteren voor een soepele verkeersdoorstroming. De provincie wil dat plan laten vallen, omdat zij met een tekort van 25 miljoen euro zit.

De Wippolderlaan blijkt vele miljoenen duurder te zijn dan aanvankelijk werd gedacht: 43,5 miljoen was het bedrag in 2015 en steeg tot 108,5 miljoen in 2022.

Provincie dekt het tekort met 13 miljoen uit eigen middelen. De andere 12 miljoen euro wil zij halen uit andere verkeersprojecten, waaronder de rotonde in de Zwethlaan. Provincie zou 1,4 miljoen euro steken in de rotonde, de Westlandse bijdrage was 2,1 miljoen.

Het geld dat Westland overhoudt met het vervallen van de rotonde, vormt de extra bijdrage waar provincie om vroeg. De raad is akkoord gegaan met het voorstel voor die extra bijdrage, maar wil geen opoffering van de rotonde accepteren.

Verdediging

Het opofferen van de rotonde kan om verschillende redenen, zo verdedigde VVD-verkeerswethouder Pieter Varekamp eerder deze maand nog. De benodigde gronden bijvoorbeeld zijn nog lang niet verworven.

De raad neemt daar geen genoegen mee. Die wil zowel een verbeterde Wippolderlaan als een realiseerbare oplossing om verkeersellende bij de Zwethlaan op de Veilingroute te voorkomen. En die oplossing voor de Veilingroute moet zijn uitgevoerd voordat de Wippolderlaan klaar is. De motie verzoekt de wethouder ook de resultaten in de gemeenteraad te bespreken in het derde kwartaal van dit jaar.

Ontraden

Varekamp bleek niet enthousiast over de motie en heeft deze ontraden. Hem lijkt het derde kwartaal van dit jaar onhaalbaar om met een resultaat naar de raad te komen. Maar daarover kan hij de raad van tevoren informeren, zo luidde het tegenargument. Een meerderheid van de raad wil dat er wordt gewerkt aan de verkeersdoorstroming van de Veilingroute en stemde voor de motie, waarmee die is aangenomen. Dus gaat Varekamp praten met provincie over een oplossing voor de Zwethlaan. In het derde kwartaal van dit jaar praat hij de raad bij over een concrete oplossing.