Afbeelding
(Foto: Rolf van Koppen Fotografie)

Rekken en strekken

Zijn jouw goede voornemens dit jaar ook weer niet vol te houden? Hoe komt het toch, dat gedragsveranderingen zo lastig vast te houden zijn?

Het aanpassen van je leefstijl heeft ten eerste confrontatie met ongemak nodig. Kleding die steeds strakker zit, stramheid bij het opstaan, een hard conflict op je werk of zelfs een heftig gezondheidsprobleem. De innerlijke kracht voor verandering komt naar boven, om meer te bewegen, gezonder te eten of te stoppen met roken, drugs of alcohol.

Ook heb je wat kennis nodig. Een duidelijk plan met mogelijkheden en behapbare stappen. Vraag niet teveel van jezelf, bouw het langzaam op / af zodat je bewust kunt ervaren wat kleine stapjes al teweegbrengen. Ten derde: gun jezelf tijd. Wees vergevingsgezind als het niet meteen lukt. Sommige veranderingen hebben lang nodig om op gang te komen.

Zo ben ik zelf jaren bezig geweest om thuis een plek te creëren waar ik rek- en strekoefeningen kan doen. Jaren van kasten opruimen en ruimtes herindelen, DVD’s met oefeningen terugvinden, een oude laptop en gymmatje in een speciaal kastje klaarleggen. Alles was er al… en nog gebeurde er niks.

Tot Angela Lansbury overleed, de actrice die Jessica Fletcher speelde in ‘Murder She Wrote’. Ik ben groot fan van haar en ontdekte dat ze in de jaren 80 een fitnessvideo heeft gemaakt. Een reeks van dertig minuten rekken en strekken, gewoon te vinden op YouTube. Bijna elke ochtend sta en lig ik deze oefeningen te doen in mijn eerder gecreëerde hoekje. Het laatste puzzelstukje viel op zijn plek en ik houd het nu al maanden vol. Ik voel me elke dag een stukje soepeler.

Voor mij geen nieuwjaarlijkse goede voornemens dus. Het juiste moment kan op iedere willekeurige dag aanbreken.


Marja van der Ende

Leefstylist