Rob Baan.
Rob Baan. (Foto: PR)

De kracht van samen

Vaak heb ik contact met studenten marketing die opeens interesse in het Westland hebben. Zij beginnen dan over Michael Porter, een Amerikaanse marketinggoeroe, die in een van zijn boeken in de jaren ‘90 schreef dat het Westland een van de meest innovatieve en samenwerkende gemeenschappen is in de wereld. Wat die studenten niet weten is dat dit door de Nederlandse tuinbouwsector bij Porter is ingefluisterd. Voor Amerikanen is tuinbouw, Californië, waar de tomaten en sla, lowtech, in de vollegrond geteeld worden en met tienduizenden Mexicanen geoogst wordt. Hij kende zelfs de kassen niet.

Dat ‘samen’ legt ons geen windeieren. We hebben de beste stroom, CO² en (aard)warmte-infrastructuur in de laatste jaren opgebouwd; uniek in Nederland en de wereld. We hebben ook de mooiste logistieke infrastructuur van de wereld. Wij kunnen straks als Metropolitan Farmers zelfs ook de stad mee verwarmen. We behouden onze sterke tuinbouwtoeleveranciers en onze unieke tuinders. En we kunnen de hele wereld aan. We hebben nu alleen even een energiedip, maar als de prijzen goed zijn, is die hobbel goed te nemen. Zij die nog niet duurzaam zijn aangesloten, haast u of verkoop het bedrijf aan hen die wel door willen gaan.

'Nu wordt het tijd dat de politiek Porter gaat begrijpen'

Nu wordt het tijd dat de politiek Porter gaat begrijpen. Uitspraken alsof wij niet aan duurzaamheid werken, de Lubachjes of andere ‘grachtengordel meninghebbers’, maken de sector opeens even heel kwetsbaar. Het is juist nu de tijd om je positief uit te spreken. Glastuinbouw Nederland, Greenports en GroentenFruithuis, maar ook politici als Pieter Grinwis en onze Peter Valstar snappen ons spelletje. En kunnen het uitleggen. Maar deze groep is te klein en de rest van Nederland is te onkundig.

Gelukkig maakt nu ook gemeente Westland grote stappen om haar ‘Tuinbouwparel' goed te verdedigen. Maar ook dat is niet genoeg. We zullen met z'n allen individueel het voetlicht moeten zoeken. En dat doe je niet met omgekeerde vlaggen. Dat doe je door die mooie tuinen aan zoveel mogelijk besluitvormers te laten zien. Of door onorthodox het verhaal anders te vertellen, zoals door www.eatthis.info. De kracht van samen is in deze barre energietijd nog nooit zo belangrijk geweest.


Rob Baan,

Bestuurder Glastuinbouw Westland