Afbeelding
(Foto: PR)

Van der Klugt Wittemansingel in Poeldijk

Deze straat in Poeldijk vernoemd is naar Maria (Riet) Petronella Van der Klugt-Witteman. Van 1983 tot 1991 is zij burgemeester van Monster. Poeldijk hoorde tot 2004 bij de gemeente Monster. Riet Witteman is in 1926 geboren in Noordwijk. Maar ze woont vanaf haar tweede levensjaar in Monster. Als jonge vrouw werkt ze op een administratiekantoor. Ze werkt zich op tot chef boekhouding. Na haar huwelijk gaat ze de boekhouding van het tuinbouwbedrijf van haar echtgenoot doen. Haar schoonvader is wethouder. Zelf doet ze ervaring op als bestuurder van de vrouwenvereniging van Monster. In 1962 gaat Riet in de politiek. Eerst als gemeenteraadslid. Na twaalf jaar wordt ze wethouder. Riet is zowel inhoudelijk als zakelijk sterk. En krijgt respect van haar mannelijke collega’s. Haar motto is: Eerst sparen, dan kopen. Als er in 1983 burgemeester Stolwijk stopt, gaat de voorkeur uit naar een vrouw. Riet solliciteert in haar eigen gemeente. Dat is niet gebruikelijk, maar ze zegt: “Hier is mijn leven, ons gezin en bedrijf. Ik doe het voor de mensen van Monster”

In 1991 gaat ze met pensioen. Zes jaar later overlijdt ze op 71-jarige leeftijd.

Riet van der Klugt-Witteman is de eerste en enige vrouwelijke burgemeester in het Westland. Haar dochter Marga de Goeij-van der Klugt is zestien jaar wethouder geweest. Twee jaar in Monster en daarna in de nieuwe gemeente Westland.

Tot 8 maart (internationale vrouwendag) besteden we aandacht aan vrouwen die van betekenis zijn geweest voor het Westland. In het Westland zijn 58 straten naar vrouwen vernoemd. Het leeuwendeel naar leden van het Huis van Oranje. Op de tweede plaats adellijke dames uit de middeleeuwen, in de vorm van 'de echtgenote van'. Een klein groepje blijft over, waaronder twee gravinnen, een jonkvrouw, een non en een burgemeester. Weet je wie dat zijn? Stuur deze vijf namen naar hawestland@gemeentewestland.nl. Dan maak je kans op een speciale rondleiding over Westlandse vrouwen in Historisch Archief Westland.