Politiek binnenkort bij elkaar over begraafplaatsen

De gemeente houdt 30 mei een politieke bijeenkomst over begraafplaatsen in Westland. Het gaat dan over de lopende en aankomende werkzaamheden op de begraafplaatsen, de kosten, principes en de communicatie naar inwoners toe. Dat heeft wethouder Michiel Ferwerda (GBW, ruimtelijk orde) in de commissie van dinsdag 9 mei gezegd.

Het onderwerp werd aangekaart door Westland Verstandig. WV-fractievoorzitter pleit voor een betere verzorging van graven en paden. Ook wil hij dat de algemeen beheerder van de begraafplaatsen makkelijker bereikbaar wordt voor bezoekers. Hij stelt onder meer voor een telefoonnummer op de borden bij de entrees te plaatsen. Verder wil de fractie terug naar het voormalige systeem waarbij elke begraafplaats zijn eigen beheerder heeft. Tenslotte vindt hij dat vrijwilligers hun bijdrage mogen leveren op de begraafplaatsen als zij dat willen.

Gesteggel

In de vergadering ontstond wat gesteggel over de agendering van het onderwerp. Het onderwerp past volgens de commissieleden niet in de vergadering. In plaats daarvan had Duijsens het beter in schriftelijke vragen kunnen behandelen. Zo heeft het CDA bijvoorbeeld het onderwerp ook behandeld.

Duijsens was het niet eens met de opmerkingen vanuit de commissie over de agendering van het onderwerp. Alle fracties mogen alle onderwerpen die zij belangrijk vinden voordragen voor de agenda, hield hij de commissieleden voor. Waarop sommige andere fractievoorzitters klaagden dat hun onderwerpen wel eens zijn afgewezen voor bespreking door de agendacommissie. Verder werd Duijsens er door onder meer LPF op gewezen dat inmiddels veel wordt gedaan op de begraafplaatsen en dat er nog een aantal plannen in de pijplijn zit.


CDA-raadslid Cor van der Mark die voor het CDA de Westlandse begraafplaatsen heeft bezocht, zei alle aandacht voor de begraafplaatsen toe te juichen. Hij merkte verder op antwoorden te hebben gekregen op zijn schriftelijke vragen. ChristenUnie/SGP Ad van Harmelen gaf aan dat bij veel inwoners niet altijd duidelijk is welke werkzaamheden voor hen zijn en welke voor de gemeente. Wethouder Ferwerda stelt dat begraafplaatsen een belangrijke rol spelen. Hij zegt dat de gemeente parkachtige begraafplaatsen voor ogen heeft. Daar wordt sinds vorig jaar naar toe gewerkt. Ook dit jaar en in 2024 worden plannen uitgevoerd om de begraafplaatsen een meer parkachtige uitstraling te geven. Wat daarvoor precies gebeurt, wordt 30 mei met de politiek in een bijeenkomst besproken. Ook wordt dan bekeken of de gemeente misschien eens per jaar samen met inwoners een schouw op de begraafplaatsen wordt gehouden.