‘Verbetering waterkwaliteit anders evalueren'

De Taskforce Water gaat erop toezien dat de waterkwaliteit op 28 locaties in Westland wordt verbeterd. Het gaat om plekken met een hoog risico op watervervuiling. De bedoeling is dat in 2027 de waterkwaliteit op die plekken daadwerkelijk is verbeterd. Westland Verstandig kwam in de commissievergadering van dinsdag 9 mei met de suggestie tot 2027 eens per jaar de resultaten van de Taskforce te bekijken.

Om het eindresultaat in 2027 te halen, wordt er wat betreft Westland Verstandig elk jaar een lat gelegd om de resultaten aan af te meten. Maar die methode werkt niet beter, stelt verantwoordelijk wethouder Michiel Ferwerda (GBW, Milieu en Klimaat).

De wethouder legt uit dat er niet in stapjes wordt toegewerkt naar schoner water in 2027. Bij de verbetering van de waterkwaliteit gaat het om een integrale aanpak. Daarbij kunnen sommige locaties eerder schoon zijn dan andere. Ook kan bij de ene locatie de vervuiling zijn ontstaan door verwijtbare redenen, bij de andere is maatwerk nodig om ernstige vervuiling weg te werken.

Evalueren

Ferwerda wil wel eens in het half jaar, of eens in het jaar, de stand van zaken en de bevindingen van de Taskforce evalueren in de lokale politiek. Als over een jaar blijkt dat het water op bepaalde locaties nog geen verbeteringen laat zien, dan kan worden bezien of de Taskforce wel voldoet en de juiste acties onderneemt. Daarmee wil de wethouder wel een toezegging doen op de inspanning van de Taskforce. "Maar de resultaten zijn afhankelijk van de mensen.''

De Taskforce Water is door de gemeente op- en ingericht in samenwerking met het hoogheemraadschap van Delfland en de provincie Zuid-Holland.