Ook kikkers kunnen bij het oversteken wel wat hulp gebruiken.
Ook kikkers kunnen bij het oversteken wel wat hulp gebruiken. (Foto: Pixabay)

Padden gaan weer op stap, ook in Den Haag. Wie helpt ze veilig oversteken?

Algemeen

Tussen eind februari en half april steken duizenden padden, kikkers en salamanders de weg over. De Dierenbescherming zoekt vrijwilligers die ervoor zorgen dat ze veilig de overkant halen.

De dieren trekken in het vroege voorjaar van de plek waar ze overwinteren naar een plaats met water waar ze kunnen paren. De trek begint meestal eind februari, maar dit hangt af van de temperatuur en weersomstandigheden. Het ontwaken uit de winterslaap gebeurt als de gemiddelde temperatuur over een etmaal minimaal acht tot tien graden Celsius is en dat ongeveer drie dagen lang zo blijft. 

Zes weken

De paddentrek duurt gemiddeld zo’n 6 weken. In die 6 weken moeten de paddenoverzetters één vaste avond per week beschikbaar zijn. Ze gaan ongeveer 3 à 4 uur per avond op pad door langs de weg of straat te lopen en de amfibieën met de hand over te zetten. Dat is vanaf 19.00 uur (begin van de schemering) tot 22.00 uur. Daarnaast noteren de vrijwilligers de aantallen dieren en nemen ze zelf een zaklamp mee. Vrijwilligers ontvangen een reflecterend hesje en informatiefolders om uit te delen aan passanten. 

Informatie

Wil je meer weten over dit vrijwilligerswerk? Kijk dan op de website www.dierenbescherming.nl/paddentrek. Voor de vrijwilligers wordt een online informatieavond gehouden op woensdagavond 8 februari van 19.00 uur tot 20.00 uur. Voor meer informatie kan contact opgenomen via paddentrekzuidwest@dierenbescherming.nl