Theo Westerduin en Joke Bianchi willen graag de stijgende lijn voort zetten die Kunstkamer Loosduinen heeft ingezet. Daarvoor is wel een eigen ruimte nodig, vinden beiden.
Theo Westerduin en Joke Bianchi willen graag de stijgende lijn voort zetten die Kunstkamer Loosduinen heeft ingezet. Daarvoor is wel een eigen ruimte nodig, vinden beiden. (Foto: WM)

2023 wordt spannend jaar voor Kunstkamer Loosduinen


2019 was misschien niet het gelukkigste moment om een collectief op te richten. Het jaar erna brak de coronapandemie uit en konden veel activiteiten niet doorgaan. Ondanks die tegenslag zit Kunstkamer Loosduinen in de lift. Al meer dan 40 kunstenaars hebben zich aangesloten en de, inmiddels, stichting heeft ook tal van publieksevenementen op haar naam staan. Wel ziet de Kunstkamer zich dit jaar voor een nieuwe uitdaging gesteld. 

Het interview met voorzitter Theo Westerduin en penningmeester Joke Bianchi vindt plaats in bibliotheek Loosduinen, en dat heeft een reden. Ze blikken, ondanks dat het een en ander afgeblazen en uitgesteld werd vanwege de coronamaatregelen, tevreden terug op de eerste vier jaar van de Kunstkamer Loosduinen. Het doel is wat betreft Westerduin en Bianchi bereikt: Loosduinse kunstenaars met elkaar verbinden en het publiek in contact brengen met kunst. "Voordat de Kunstkamer werd opgericht had je hier al de Parels van Loosduinen en de Kunstroute, maar dat waren twee afzonderlijke evenementen. Er was geen verbinding tussen de organisaties. Op een gegeven moment is het idee ontstaan om de krachten te gaan bundelen. Daardoor kun je makkelijker en regelmatiger exposities en evenementen organiseren", legt Westerduin uit. Dat idee sloeg aan. Het ledental steeg in no time van 15 naar 45. 

Trots zijn Bianchi en Westerduin ook op de exposities en evenementen die wel door konden gaan. Zo was de eerste editie van 'Kijk om je Heem', de kunstwandeling in de Heemtuin in Madestein volgens beiden een voltreffer. "Er stonden vier rondleidingen gepland, dit werden er vanwege de grote belangstelling acht", vertelt Bianchi. Ook de eerste Kunstmarkt in het Mozartpark, georganiseerd samen met de Vrienden van het Mozartpark, werd druk bezocht en uit Expo 100 in het voormalig clubgebouw van Wings kwam zelfs een introductiecursus voort. Alle reden om deze activiteiten voort te zetten en uit te breiden, vinden beide bestuursleden. Er is echter één probleem: op termijn raakt de Kunstkamer haar tijdelijk onderkomen in de kelder van het Wingsgebouw kwijt. "Het wordt verbouwd en daarna komen er fysiotherapeuten in", vertelt Westerduin. 

Winkelpand

Beiden willen graag weer een eigen ruimte. "Er zijn zoveel mensen die thuis kunstzinnig bezig zijn en mooie dingen maken. Die willen we graag een platform bieden. Wij zeggen altijd: laat maar zien wat je kan. En dan is het handig als je ze een vaste plek kan bieden", legt Westerduin uit. Bianchi vindt dat de Kunstkamer daarnaast ook een sociale functie heeft en daarom een vaste plek moet hebben. "Tijdens Expo 100 en de Kunstmark in het Mozartpark, kwamen veel bewoners van de omliggende flats langs. Niet alleen om te kijken, maar ook om op het bankje in het zonnetje een praatje aan te knopen."  Beiden zien daarvoor zeker wel mogelijkheden in Loosduinen. "We zouden bijvoorbeeld wel een leegstaand winkelpand willen vullen." 

Ze hopen dat het dit jaar met hulp van de gemeente gaat lukken om een nieuwe plek te vinden. "Nu we niet weten wanneer we precies weg moeten uit het Wingsgebouw, kunnen we ook niets plannen. Het was eigenlijk de bedoeling om de introductiecursus waar in november veel belangstelling voor was, in februari te herhalen. Maar dat staat nu ook op losse schroeven. Daardoor dreig je mensen kwijt te raken en dat zou echt heel jammer zijn", zegt Westerduin.

Tot slot vraagt hij nog om de website in het artikel te vermelden. "Die is nu heel belangrijk voor ons, zo weten mensen ons toch te vinden en we kunnen er veel over de deelnemers en komende activiteiten op kwijt", licht Westerduin toe.

kunstkamerloosduinen.nl