Afbeelding
(privéfoto)

Ons dorp (2)

Hopelijk bereikt u het nieuws omtrent 100 jaar Commissie Loosduinen en dat Loosduinen voor een jaartje wordt omgetoverd tot ‘ons dorp'. Het heeft te maken met Loosduinen, dat 100 jaar geleden bij Den Haag is gevoegd. Dit wordt trouwens ook de titel van de nieuwe tentoonstelling in het Loosduins museum voor de komende tijd. Wees welkom dus…
Waarom begint hij hierover, hoor ik u denken. Dit komt, omdat ik bij de Posthoorn een berichtje ontving dat men op zoek is naar bezorgers. Ik hoop wel dat u op de een of andere manier de Posthoorn weet te bemachtigen. Je zal maar de columns moeten missen!
Als we teruggaan in de tijd werd in ons dorp het nieuws verspreid door een stadsomroeper en daar heeft het museum ook nog een item aan gewijd. De dorpsomroeper liep rond en kondigde het nieuws aan op kruispunten van wegen of daar waar veel mensen bij elkaar kwamen. Dit nieuws was meestal belangrijker dan de dorpsroddels. Meestal hoorde men deze ‘nieuwtjes' als men boodschappen ging doen of rondhing in het lokale café. Echt belangrijk nieuws ging dus via de dorpsomroeper.
Met een koperen gong kondigde hij aan dat mensen moesten luisteren, omdat het ‘grote' nieuws verteld werd. Een voorbeeld is dat er melding werd gemaakt, dat de ijsbaan op de veiling weer geopend was of dat er een prinsesje was geboren. In het begin liep hij rond en later werd per fiets een rondgang gemaakt. Het was gemakkelijk en veel mensen, die problemen hadden met lezen, hoorden op deze manier het nieuws. De krant was voor anderen en veel Loosduinse bewoners hadden geen tijd en geld voor het kopen en lezen van de krant.
De dorpsomroeper kon hier niet van leven en vaak hadden ze allerlei bijbaantjes. In eerdere artikelen is de dorpsomroeper Johan Lemckert genoemd. Hij fietste rond en vertelde het nieuws.
Was dit zijn leven. Neen, hij was bijvoorbeeld ook een ‘afslager' bij boedelhuizen, ondernemer, notabele in de kerk en zondagschoolleider. Van alle markten thuis en op deze manier voorzag hij in het onderhoud van zijn gezin.
Tegenwoordig is de Loosduinse dorpsomroeper vervangen door kranten en/of het nieuws dat vandaag de dag ook veel digitaal wordt verspreid. Op allerlei manieren kun je te weet komen wat er in je buurtje of straat zich afspeelt.
Als je terugkijkt in de tijd - en dit is in menig stadje en dorp reeds gerealiseerd - zou de Loosduinse dorpsomroeper een standbeeld verdienen.
Misschien is dit jaar, omdat het 100 jaar geleden is dat Loosduinen haar zelfstandigheid verloor, een mooie gelegenheid om hier een plannetje voor te maken. Laat maar weten en wie weet … er zijn nog mooie plekjes over in Loosduinen waar zo'n beeldje goed zou staan!
Laten we het dorp Den Haag voor zijn!