Bestuursleden Stichting Bethel Blijft/Amadeus voor de dichte deur van de Bethelkerk.
Bestuursleden Stichting Bethel Blijft/Amadeus voor de dichte deur van de Bethelkerk. (Foto: pr)

Wijk uit kerk gezet door nieuwe eigenaar

Het gebruik van de Bethelkerk door stichting Amadeus staat op losse schroeven. De nieuwe eigenaar van het gebedshuis aan de Händellaan heeft de sloten vervangen waardoor er geen activiteiten meer voor de wijk kunnen plaatsvinden. "Onaanvaardbaar", vinden de besturen van Stichting Bethel Blijft en Stichting Amadeus.

Tien jaar geleden waren er al plannen om de Bethelkerk aan de Händellaan te slopen. De protestantse gemeente wilde de kerk afstoten, omdat er te weinig gebruik werd gemaakt van het pand. De kerk zou na verkoop plaats moeten maken voor woningen. Omwonenden zagen niets in het plan. Zij wilden het beeldbepalende gebouw behouden voor de wijk en richtten de actiegroep Bethel Blijft op. Stichting Bethel Blijft kreeg na een handtekeningenactie de kans om het kerkgebouw een wijkfunctie te geven. Stichting Amadeus gaf daar invulling aan met diverse activiteiten voor de wijk. 

Nieuwe eigenaar

Daar is nu een einde aan gekomen. De 'sociale' projectontwikkelaar Joris Gribnau van Bethel Blijft B.V. die in 2015 de kerk kocht en Stichting Amadeus onderdak bood, heeft de kerk verkocht aan Martin van der Toorn en zijn Presbyteriaal Hervormde kerkgemeente Kring Randstad Holland. Van der Toorn heeft de sloten vervangen. De nieuwe eigenaar heeft een andere invulling van het gebouw voor ogen. Hij wil de kerkzaal geschikt maken voor de bijeenkomsten van een kerkgemeenschap uit Westland. De kerk is niet meer beschikbaar voor buurtactiviteiten. "Nu de sloten zijn vervangen staat de buurt op straat. Een toekomst zonder verbinding of toegang met de buurt, bedoeld voor één specifieke doelgroep. Dit is onaanvaardbaar!", meldt het bestuur van Bethel Blijft en Amadeus dat zich op juridische stappen en verder acties beraamd.  Amadeus meldt op haar website dat de dinsdagmiddag-activiteiten in het voormalig clubgebouw Wings aan de Mozartlaan vooralsnog gewoon doorgaan. 


Na steekpartij: cameratoezicht omgeving Beresteinlaan en buurtwinkel drie maanden dicht

In overleg met politie en Openbaar Ministerie heeft burgemeester Jan van Zanen besloten om cameratoezicht in te stellen in de omgeving van de buurtwinkel Nour aan de Beresteinlaan waar op 27 december een 15-jarige jongen werd neergestoken. De buurtwinkel zelf moet op last van de burgemeester de deuren drie maanden gesloten houden. 

Bij de steekpartij raakte een 15-jarige jongen ernstig gewond. Er zou al langer sprake zijn van confrontaties tussen groepen jongeren in dit deel van stadsdeel Escamp. Omdat de politie de kans op nieuwe gewelddadigheden grootte achtte, werd een samenscholingsverbod ingesteld. 

Met het oog op het extra pakket aan maatregelen vindt burgemeester Van Zanen verlenging van het samenscholingsverbod voor de Beresteinlaan en omgeving niet noodzakelijk. "Zo'n maatregel op basis van een noodbevel mag niet langer duren dan strikt noodzakelijk”, aldus de burgemeester. "Uiteraard blijven de politie en de gemeente de situatie nauwlettend volgen. We doen er alles aan om nieuwe verstoringen van de openbare orde te voorkomen en treden waar nodig op."

Naast het cameratoezicht en de sluiting van de avondwinkel, zet de gemeente ook in op preventie. Zo moet worden voorkomen dat kinderen en jongeren in de criminaliteit belanden of hier verder in afglijden. Het jongerenwerk moet zorgwekkend gedrag vroegtijdig signaleren en hulpverlening aanbieden.

De winkel en onmiddellijke omgeving hebben een aanzuigende werking op overlastgevende jongeren, inclusief drugsoverlast en intimidaties richting voorbijgangers. Burgemeester Van Zanen: ”Ondermijnende criminaliteit heeft een giftige uitwerking op de jeugd. Zoals gezegd, pakken we dat stevig aan. Dat betekent concreet dat voor Den Haag Zuidwest - een van de 16 gebieden in Nederland waar dit het meest nadrukkelijk speelt - drie miljoen euro per jaar van het Rijk beschikbaar is voor een periode van vier jaar, met een mogelijke uitloop naar tien jaar, om de aanpak (‘Preventie met gezag') uit te voeren”.
Onderdeel van de aanpak is onder meer voorlichting en lessen op scholen. De gemeente hanteert een speciaal Haags Actieplan wapens en jongeren plus de Aanpak Schoolveiligheid. Alle scholen krijgen voorlichting aangeboden van Halt over wapens en geweld. En op alle Haagse praktijkscholen worden lessen ‘Mes Weg!' gegeven. "Het doel van die aanpak is helder: voorkomen dat kinderen en jongeren in de criminaliteit belanden of hier verder in afglijden."


Zondagmatinees van start met barokensemble

De matinees in de Abdijkerk gaan op zondag 15 januari weer van start. Van januari tot en met juni is er iedere derde zondag van de maand om 15.30 uur een gratis concert in het Loosduinse gebedshuis aan de Willem III straat. Op 15 januari trapt het barokensemble Concerto Valiante de serie concerten af. Het ensemble bestaat uit Yuichi Sakai (bariton), James Hewitt (viool), Julia Dolz Martinez (cello) en Leonardo Valiante (orgel). Zij voeren werken uit van Bach, Händel, Platti, Conti en Scarlatti. Entree en programmaboekje zijn gratis, wel wordt er in de kerk een collecte gehouden. Na afloop is er een kopje koffie of thee en is er gelegenheid om wat na te praten. Meer informatie over de matinees op website www.abdijkerk.info.