Elahi: "Deze jonge boompjes kunnen een volwaardige boom worden als ze meer ruimte krijgen", zegt Elahi.
Elahi: "Deze jonge boompjes kunnen een volwaardige boom worden als ze meer ruimte krijgen", zegt Elahi. (Foto: Henriëtte Guest)

Tweede leven voor duizenden kansarme jonge boompjes


Vrijwilligers van Meer Bomen Nu redden duizenden kansarme boompjes. Ze oogsten zaailingen en geven ze elders een tweede leven. In jouw tuin bijvoorbeeld.

Door Merijn van Grieken/hethaagsegroen.nl

Zes vrijwilligers struinen door De Uithof. Met een schop in de hand speuren ze in een deel van het bos naar sprietjes van 50 tot 200 centimeter. De zaailingen hebben weinig tot geen kans om tot een grote boom uit te groeien. Ze staan te dicht bij de moederboom of het wandelpad. Kansloze zaailingen redden. Dat is wat de vrijwilligers van de campagne Meer Bomen Nu doen. Ook in Den Haag. Eén van hen is Elahi. De Hagenaar werkt doordeweeks als straatveger en is er bijna elk weekeinde bij. Hij reist door heel Nederland om kansarme jonge boompjes te oogsten. "In het leven moet je dingen doen waar je dopamine-shotjes van krijgt en ik haal hier mijn geluk uit. En uit mijn geloof. Ik doe dit uit religieuze liefdadigheid. Hoe meer goeds ik doe, hoe meer punten ik krijg als moslim. Ik hou van bomen. Deze jonge boompjes kunnen een volwaardige grote boom worden als ze meer ruimte krijgen”, zegt Elahi.
De circa 300 zaailingen uit de Uithof worden tijdelijk naar de bomenhub gebracht: de Carweide in de Binckhorst. In geulen staan honderden bomen te wachten op een nieuwe bestemming. Tijdens de groene drive-thru op 19 februari kunnen inwoners van Den Haag tussen 10 en 14 uur een of meerdere boompjes ophalen. Bij de drive-thru in 2022 werden 6.000 zaailingen uitgedeeld. Dit jaar is het doel 7.500 boompjes gratis uit te delen.

De miljoenste zaailing

De landelijke campagne Meer Bomen Nu van Urgenda bestaat drie jaar en is het initiatief van ecoloog Franke van der Laan. Hij kwam op het idee om boompjes die van nature op ongelukkige plekken groeien te verplaatsen en elders een kans te geven. Afgelopen december werd de miljoenste zaailing verplant, in Wassenaar.
Het doel van de campagne is om elk plantseizoen honderdduizenden bomen te verplanten in Nederland. "Wij geloven dat bomen planten dé oplossing is om klimaatverandering tegen te houden, de biodiversiteit te herstellen en een handelingsperspectief te bieden aan iedereen met klimaatzorgen. Zo laten we de wereld mooier achter voor de volgende generaties”, zegt Marga Witteman van Meer Bomen Nu. Marga is blij dat groenbeheerder Michel Peyrer, van Haagse Hout destijds, enthousiast was over de proef op Landgoed Oosterbeek en Landgoed Reigersbergen in Den Haag. "Hij is met ons in het diepe gesprongen. De ervaringen zijn zo goed dat er steeds meer Haagse gebieden bijkomen. Ook is er inmiddels een appgroep met vrijwilligers en ontvangen zo'n honderd mensen de data van Haagse oogstdagen. Iedereen kan meedoen: van scholieren tot pensionado's", zegt Marga. Kijk voor meer informatie op meerbomen.nu/regios/zuid-holland/

In Den Haag worden zaailingen van esdoorns, wilgen, vlinderstruiken, lijsterbessen en zelfs paardenkastanjes van het terrein van zorginstelling Parnassia geoogst. "Als wandelaars zien dat we bomen weghalen, krijgen we niet altijd leuke reacties. Maar als je vertelt dat we jonge bomen juist een kans ergens anders geven, vinden mensen het geweldig”, zegt Elahi.
Marga van Meer Bomen Nu zou graag willen dat het normaal wordt voor terreinbeheerders om zaailingen uit te steken in plaats van jonge bomen weg te gooien. "Je moet op een andere manier leren kijken. Toen ik vroeger een klein takje zag, dacht ik niet meteen aan een boom. Nu weet ik dat al die tientallen sprietjes potentiële grote bomen kunnen worden die kilo's CO2 kunnen opnemen. De natuur heeft eigenlijk heel veel te geven”, zegt Marga. Een zaailing halen? Kom zondag 19 februari tussen 10.00 en 14.00 uur naar de Carweide op de Binckhorst.