Afbeelding
(Privéfoto)

De leugen

U kent het wel. Het leugentje om bestwil en de vraag hierbij is: "Voor wiens bestwil is dit?” De partij, die dit zegt, vindt dat de leugen het beste is voor hen of juist voor de ander? Het kan natuurlijk ook een win-win situatie worden en dan is een derde partij de klos!
Laten we het in dit geval hebben over de partij, die iets wil kopen of over kennis beschikt, zonder anderen hierover te informeren. Als hiernaar gevraagd wordt, krijg je vaak als antwoord: "We zijn in gesprek of we hebben de anderen uitgenodigd, maar niets van hen gehoord.” Misschien zijn ze helemaal niet uitgenodigd, maar het levert tijdwinst op en je maakt tijdelijk een betere beurt naar de buitenwereld toe; leugentje om bestwil! Uiteindelijk komt toch naar voren dat dit leugentje, deze vlieger, niet opgaat.
Ik zal u een voorbeeld geven en ik hoef niet eens ver te zoeken. In het licht van mijn voorbeeld verwijs ik naar een toepasselijk verhaal over het paradijs; Adam, Eva en een slang ... Er is een kerk en we weten waarvoor hij gebruikt werd c.q. wordt. Door de tijd heen is een ontkerkelijkingsgolf ontstaan en dat betekent dat sommige kerkgebouwen erg zwaar drukten op de kerkbalans. Wat te doen anders dan zo'n gebouw verkopen. Niets vreemds aan, en het kerkbestuur, eigenaar van gebouw en de grond, kan dit doen en het levert geld op. Laat het aan de markt over. Echter er kunnen ook anderen hierbij betrokken zijn, bijvoorbeeld de omwonenden.
In mijn voorbeeld een zeer actieve buurt, die best wat woningen wil zien in zo'n gebouw, maar ook met name de wijkfunctie wilt behouden. Terecht blijkt later. Enorm aanbod van kunst en cultuur, muziekavonden, tripjes worden georganiseerd; kortom: zo'n gebouw krijgt ineens een wijkstatus van ongekende grootte!
Overeenstemming getroffen met de ontwikkelaar en geen vuiltje aan de lucht, maar nu komt het. Er is al veel over geschreven, maar ik kan het niet laten. Nu komt er een partij aan, die ineens het kerkgebouw als kerkgebouw in alle eer wil herstellen en ‘om zich heen slaat'; geen rekening houdend met.
Om bij de kerk te komen moet men vanuit het Westland over ‘de Leugenbrug' heen om zaken te regelen en daar komt het leugentje om bestwil; wiens bestwil?
De projectontwikkelaar is ervan af; het verdienmodel werkt niet en de nieuwe ontwikkelaar schuift alles aan de kant en vergeet dat de maatschappelijke relevantie hier niet van gediend is. Neen, maar we hebben ze uitgenodigd om te komen praten, zeiden ze, waarbij duidelijk werd gezegd, dat er openbaar niet over gesproken mocht worden.
U weet: "Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaald haar wel.”
Kom niet over de Leugenbrug heen; de waarheid komt eraan!

Amadeus houd stand...