SP en HSP willen wooncorporatie voor en door Haagse jongeren

De SP en Haagse Stadspartij (HSP) willen dat het college jongeren gaat helpen om hun eigen wooncoöperatie op te zetten. In een wooncoöperatie hebben de huurders geen huisbaas, maar zijn zij dit zelf. 

"In deze wooncrisis zijn veel jongeren overgeleverd aan huisjesmelkers, of wonen zij noodgedwongen nog thuis. In plaats van vooral met tijdelijke lapmiddelen zoals flexcontainers te komen, moet de gemeente werk maken van hoopvolle alternatieven zoals de jongerenwooncoöperatie", zegt SP-fractievoorzitter Lesley Arp. De partijen SP en HSP doen dit voorstel naar aanleiding van een initiatief in Amsterdam. Jongeren krijgen daar hulp bij het maken van een plan voor een eigen wooncoöperatie. Dit plan kunnen ze uiteindelijk pitchen bij de gemeente en woningcorporaties, met de bedoeling dat er ook daadwerkelijk bouwplannen voor en door jongeren van de grond komen. Tim de Boer, fractievertegenwoordiger HSP: "Helaas blijft sociale huisvesting voor jongeren achter. Deze groep is nu aangewezen op kippenhokjes van 1000 euro per maand. In Den Haag liepen we lang voorop. Maar na de oprichting van de wooncorporatie Roggeveenstraat is er feitelijk niks meer op dit vlak gebeurd in Den Haag.”
Het college komt in het voorjaar met een plan voor het aanjagen van innovatieve woonvormen. HSP en de SP hebben het college door middel van schriftelijke vragen verzocht om de jongerenwooncoöperatie mee te nemen in dit plan.