In navolging van de succesvolle Burendag 2022, georganiseerd door Middin-locatie de Iris, gaat zondag ‘SamenZijn’ van start.
In navolging van de succesvolle Burendag 2022, georganiseerd door Middin-locatie de Iris, gaat zondag ‘SamenZijn’ van start. (Foto: PR/Middin)

SamenZijn: Het thuisgevoel terug in de buurt

Algemeen

Mensen wonen bij elkaar in de buurt, maar ze kennen elkaar niet of nauwelijks meer. Om het thuisgevoel terug te brengen, hebben zorgorganisatie Middin en Vitis Welzijn de handen ineengeslagen. Op zondag 15 januari lanceren ze in Naaldwijk een nieuw initiatief onder de naam ‘SamenZijn’.

“Er is een enorme behoefte aan ontmoeting”, weet Petra Prinsova, sociaal makelaar van Vitis Welzijn in Naaldwijk. “Alleen: mensen weten vaak niet hoe met elkaar in contact te komen. Met SamenZijn proberen we de drempel te verlagen tot actief en betrokken zijn, met elkaar en in de samenleving.”

Een team van SamenZijn-vrijwilligers staat maandelijks in wijkcentrum Hof van Heden klaar om buurtbewoners en andere belangstellenden gastvrij te onthalen. “SamenZijn is geënt op gezelligheid”, legt Prinsova uit. “En stelt mensen met verschillende achtergronden in staat om iets te delen en iets te doen.”

De keuze voor een zondag komt volgens de sociaal makelaar niet zomaar uit de lucht vallen. “Er is een grote groep die vooral op deze dag tegen een lege agenda aankijkt”, weet ze.

Activiteiten

“SamenZijn is onderdeel van een uitgebreidere weekendprogrammering in het Hof”, vertelt Prinsova. “Zo brengt Theatergroep Vrij op 22 januari de voorstelling ‘Jaar in, Jaar uit’. En op 4 februari treedt koor Medea uit Monster op. Met het organiseren van deze activiteiten spelen we in op een wens van veel inwoners om er op zaterdag en zondag wat meer op uit te gaan en onder de mensen te komen.”

Het oorspronkelijke idee voor SamenZijn komt uit de koker van Wil van den Oever. Zij is werkzaam bij Middin-locatie de Iris, waar mensen met een (licht) verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel wonen. “Afgelopen september organiseerde ik een burendag”, memoreert ze. “De reacties tijdens en na afloop waren erg positief. Toen merkte ik eigenlijk hoe belangrijk het is om verbindingen tussen mensen te leggen waar sociale contacten uit voort kunnen groeien. Voorheen hadden wij in Naaldwijk het trefpunt Aan de Kade. Daar kwamen ook veel mensen vanuit appartementencomplexen A Capella en La Partitura, aan de Sint Martinusstraat. Deze ontmoetingsgelegenheid is echter afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw. De nieuwe gezamenlijke huiskamer van onze bewoners is hartstikke leuk, maar te klein om daar echt een ontmoetingsplek voor de buurt van te maken.”

Pilot

De zoektocht naar een ‘centraal ontmoetingspunt met thuisgevoel’ leidde Van den Oever naar wijkcentrum Hof van Heden. Ze belde met sociaal makelaar Petra Prinsova. Die raakte meteen enthousiast. “In eerste instantie gaat het om een pilot”, vertelt Van den Oever. “Dat het een locatie is die voor veel mensen makkelijk bereikbaar is, zal meehelpen om van het initiatief een blijvend succes te maken.”

Ze vervolgt: “De eerste keer is als het ware een kopie van de burendag: samenkomen en genieten van elkaars gezelschap. Met hapjes, drankjes en muziek.”

De concrete invulling van het programma varieert, aldus Van den Oever. Ze licht alvast een tipje van de sluier op: “Op 12 februari is er een Bingo Special en op 12 maart staat er een beautymiddag gepland.”

Troef

De belangrijkste troef van SamenZijn? Petra Prinsova: “Dat mensen de deur uitkomen, elkaar ontmoeten en een praatje maken. Vooral voor bezoekers die alleen wonen, is deze middag iets om naar uit te kijken.” “Midden in het leven staan doe je samen met mensen om je heen”, zegt Wil van den Oever tot besluit.

SamenZijn begint zondag 15 januari om 15.00 uur. Wijkcentrum Hof van Heden is gevestigd aan de Dijkweg 20 in Naaldwijk. De toegang is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.