Gravin Machteld krijgt een nieuwe sokkel.
Gravin Machteld krijgt een nieuwe sokkel. (Foto: PR)

Gravin Machteld op 24 januari weer op het Martplein

Algemeen

Het standbeeld van Gravin Machteld keert uiterlijk op 24 januari weer terug op het Marktplein van ‘s-Gravenzande. Dat belooft Peter Duijsens, fractievoorzitter van Westland Verstandig.

De terugkeer van het beeld naar de oude locatie is één van de items waar zijn partij zich al jaren hard voor maakt. 

 Het beeld en de onderbouw komen op dinsdag 24 januari tussen 10.30 en 11.00 uur aan in ‘s-Gravenzande aan. Het beeld komt op een nieuwe sokkel te staan; de oude is kapot. De opbouw duurt een dag. Het beeld zal ook worden verlicht. 

Het beeld verdween in januari 2018 uit het straatbeeld omdat het Marktplein werd opgeknapt. Op het nieuwe plein zou geen plek meer zijn voor de gravin. Het toenmalige college was voornemens het beeld bij het voormalig gemeentehuis te plaatsen, dat herontwikkeld wordt.

Westland Verstandig was fervent voorstander van terugplaatsing op het plein. Het leverde slepende politieke discussie op, waarbij ook de kosten van de diverse opties als argument werden gebruikt. Daarbij kwamen bedragen van € 17.000 tot 120.000 voorbij, afhankelijk van of een tegenstander of voorstander van terugplaatsing aan het woord was. Duijsens verwijst daar naar in zijn bericht over de terugplaatsing: “Na jarenlang terugkeer tegengehouden hebbend, worden we door LPF en CDA nu gewezen op de hogere kosten die ze zelf veroorzaakten door onzorgvuldig handelen bij verwijdering en opslag van beeld en sokkel. Maar laten we dat soort geluiden maar niet serieus nemen en blij zijn met het bereikte resultaat!” Hoeveel de terugplaatsing nu kost is niet bekend.

Beeldhouwster Ingrid Rollema schiep het beeld ter ere van het 750-jarige bestaan van ‘s-Gravenzande. Het werd in 1996 onthuld.