Afbeelding
(Foto: Pexels)

‘Snel duidelijkheid over compensatie voor huurders gemeentelijke panden’

Algemeen

Drie fracties uit de Westlandse gemeenteraad willen dat het college snel duidelijkheid geeft over de compensatie die huurders van gemeentelijke panden krijgen om de huurverhoging uit 2022 te compenseren. 

D66 Westland, CDA Westland en PvdA Westland benadrukken in hun vragen dat Westlandse verenigingen en stichtingen hebben, net als burgers en bedrijven, moeite hebben gehad om het hoofd boven water te houden. “Op het moment dat in 2022 de beperkingen werden afgeschaft en de boel weer begon te draaien, kregen de instellingen die een (deel van een) pand van de gemeente Westland huren een fikse huurverhoging over 2022 voor de kiezen”, schrijven de fracties. “De huurverhoging valt fors uit door de gestegen inflatie, mede veroorzaakt door de gestegen energieprijzen.”

Dat de huur vorig jaar verhoogd werd staat volgens de fracties niet ter discussie, maar zij vinden het vreemd dat het college vooralsnog geen reden ziet om de verenigingen te compenseren voor de huurstijging. Het college heeft wel aan de instellingen meegedeeld dat er ‘gestudeerd’ en ‘geïnventariseerd’ wordt, dat nog niet duidelijk is wie er geraakt wordt door de huurverhoging en dat de gemeente wacht op maatregelen voor het MKB vanuit Den Haag.

De huurverhoging heeft bij een aantal instellingen gevolgen voor het uitvoeren van reguliere en speciale activiteiten, temeer omdat niet alle instellingen in aanmerking komen voor andere, reeds bestaande, tegemoetkomingen. Daarnaast wordt in 2023 de huur weer verhoogd, waarbij de hoge inflatie weer zwaar gaat meewegen in de berekening. De raad heeft bij motie zich unaniem uitgesproken voor het ontzien van sportverenigingen en maatschappelijke instellingen per 1 januari 2023, maar hoe dat gaat uitpakken is nog niet bekend. Een huurverhoging in 2023 wordt daarnaast berekend over de in 2022 verhoogde huursom.

De fracties willen weten waarom het zolang duurt voordat duidelijk is welke huurders een verhoging hebben gekregen in 2022, over welke maatregelen voor het MKB vanuit Den Haag het college het heeft en wanneer duidelijk is welke compensatie huurders krijgen over 2022. Tot slot willen de fracties weten wanneer bekend wordt gemaakt hoe hoog de huurverhoging in 2023 wordt en welke compensatie hier tegenover komt te staan.