Sophie van der Pal.
Sophie van der Pal. (Foto: PR)

Openbaar vervoer

Elke dag moet ik met het openbaar vervoer naar Leiden om naar school te gaan. Een reis die met de auto zo’n 40 minuten bedraagt, maar waar je met het openbaar vervoer toch zo’n 70 minuten over doet. Dit vind ik op zichzelf helemaal niet erg, je komt altijd wel iemand tegen waarmee je een praatje kunt maken of ik luister wat muziek. Echter is het wel vervelend wanneer een aansluiting mist, vertraging hebt of als je in de spits moet reizen. Het is namelijk op dit moment het geval dat de bus van Naaldwijk naar Delft om de dertig minuten vertrekt. Het is dan net vervelend als je die aansluiting mist of wanneer je in een hele volgepropte bus moet staan.

Nu snap ik dat we op dit moment kampen met enorme personeelstekorten en andere moeilijkheden hebben, maar wanneer we jongeren willen stimuleren om in het Westland te blijven wonen om hun levens hier te laten opbouwen is dit een zorgelijke ontwikkeling. Wanneer ik het namelijk met mijn vrienden heb over dit probleem geven een aantal van hen eigenlijk direct toe dat dit de grootste reden was om uit het Westland te vertrekken en op korte termijn ook niet terug te willen komen. Met als gevolg tekorten op de arbeidsmarkt, vergrijzing en verlies van kennis wat voor een regio als het Westland natuurlijk enorme gevolgen kan hebben.

We moeten als Westland dus op een andere manier naar het openbaar vervoer gaan leren kijken en het zien als een cruciaal onderdeel van de ontwikkeling van het bedrijfsleven en de maatschappij. Zo houden we het Westland toegankelijk en aantrekkelijk voor jongeren en bereiden we de gemeente goed voor op de toekomst.


Sophie van der Pal,

Jongerenraad Westland