Hoewel groen meer aandacht kreeg van de gemeente in de afgelopen jaren, is die amper opgenomen in de ruimtelijke plannen.
Hoewel groen meer aandacht kreeg van de gemeente in de afgelopen jaren, is die amper opgenomen in de ruimtelijke plannen. (Foto: Willem Overkleeft (Archief))

Westlandse vergroeningsslag kan beginnen

Politiek

De gemeente Westland trekt 2,5 miljoen euro uit voor de vergroening van Westland. Dat staat in het actieplan Groen Westland-Groen is goud. Het plan is enthousiast ontvangen door de Westlandse politiek. Die besprak het beleidsplan dinsdag in de commissie.

Door Evelyne Lammerding

Westland staat nog steeds onderaan in de ranglijsten op het gebied van groen in dorpen. Verschillende scans tonen aan dat er opvallend weinig groen valt te bespeuren in Westlandse wijken. En hoewel groen meer aandacht kreeg van de gemeente in de afgelopen jaren, is die amper opgenomen in de ruimtelijke plannen. Op bedrijventerreinen buiten de woonwijken bijvoorbeeld is het groen beperkt gebleven tot een enkele bloembak, boom of struik. Het groen dat er is, ligt versnipperd door Westland heen. Het is ook voornamelijk ‘functioneel groen’ zoals in het actieplan staat omschreven: (midden-)bermen en het groen is niet toegankelijk.

De komende jaren wordt de situatie verbeterd. Daarvoor heeft de gemeente het actieplan opgesteld. In de afgelopen maanden is het tot stand gekomen in samenwerking met natuurverenigingen en bewoners.

Meer bomen

Wat hebben zij bepaald? Binnen de kernen komen meer bomen. Dertig procent van de wijken zijn straks bedekt met boomkronen. Iedere wijkbewoner heeft op 300 meter afstand een groen recreatiegebied. Bij nieuwbouwwoningen wordt 50 vierkante meter groen aangelegd. Elke woning krijgt een vierkante meter extra groen.

De gemeente gaat verder werken aan de verbetering van de variatie en de kwaliteit van groen. Zij gaat natuurgebieden uitbreiden. Ook wil de gemeente ervoor zorgen dat er minder tegels en meer groen is te zien in tuinen. Die zijn voor 65 procent versteend. Ook is het de bedoeling dat Westlanders actief worden betrokken bij de vergroeningsslag.

In projecten

De uitvoering van het actieplan gaat projectmatig verlopen, zegt wethouder Michiel Ferwerda (GBW, Milieu en Klimaat). Ambtenaren en natuurorganisatie toetsen de projecten en bepalen welke plannen het meeste draagvlak hebben. Dat doen zij op basis van vijf pijlers die in het actieplan zijn vastgesteld. “De expertise van de milieubewegingen worden direct benut door ambtenaren. Elke april of mei bekijken we in een terugblik op het afgelopen jaar het effect en maken we een vooruitblik op het komende jaar,’’ houdt Ferwerda de commissie voor als het gaat over de controle op de uitvoering van de plannen en de correcte besteding van de gelden.

Volgens de wethouder staat Westland er over drie jaar - het einde van deze collegeperiode - er veel groener en gezonder voor dan vandaag.

De vergroening moet leiden tot een verbeterde leefbaarheid, meer biodiversiteit – goed tegen bijvoorbeeld muggen, de eikenprocessierups en bladluis - en klimaatbestendige woonwijken.

Terugplaatsen

Ook het vorige college heeft vaak over groen gesproken. Zo werd in 2021 nog de belofte gedaan dat voor elke gekapte boom twee nieuwe bomen worden teruggeplant. Daarmee zouden in Westland achttienhonderd bomen worden teruggeplant. Op een vraag van D66 over hoe het met die belofte is gesteld, kon Ferwerda antwoorden dat tot nu toe 1044 boompjes zijn teruggeplant. Onder meer Westland Verstandig en D66 merken daarbij wel op dat het gaat om sprietjes die terugkomen voor grote bomen. En veel daarvan sterven ook nog binnen korte tijd,merkt Westland Verstandig fractievoorzitter Peter Duijsens op.

Natuurorganisatie Natuurlijk Delfland deed vorig jaar onderzoek naar jonge boomaanplant in Westland. Daaruit bleek dat veel jonge boompjes maar heel kort overleven in Westland. De gemeente krijgt nu input over welke bomen waar kunnen worden geplant om goed te gedijen, zegt Ferwerda.

Bij benadering

De VVD plaatst vraagtekens over de ambitie dat iedere Westlander vanuit huis zicht heeft op drie bomen als hij uit het raam kijkt, maar volgens de wethouder gaat het om een benadering. De vierkante meter extra voor iedere Westlander is ook een ambitie, zegt hij. Volgens de wethouder gaat het erom dat iedereen beseft dat groen belangrijk is. Verplichtingen om tuinen te vergroenen wil hij dan ook niet instellen. Groen op je dak als alternatief voor groen in je tuin, vindt de wethouder ook goed. Een regenton waarin 400 liter regenwater wordt opgevangen, is eveneens prima als het aan hem ligt; ‘misschien heb je dan geen waterberging nodig’.

Positief

De commissie was in zijn geheel positief over het plan. Daarom hoeft de raad er niet meer over te discussiëren; het plan gaat als ‘hamerstuk’ naar de gemeenteraadsvergadering van 24 mei. Daarna kan de vergroeningsslag in Westland beginnen.