De onthulling van met van links naar rechts: wethouder Barend Rombout, Wouter Loots en Gustaaf van Gaalen.
De onthulling van met van links naar rechts: wethouder Barend Rombout, Wouter Loots en Gustaaf van Gaalen. (Foto: PR)

Wethouder onthult eerste historisch centrumbord in Naaldwijk

Nieuws

Afgelopen maandag, 15 mei, heeft wethouder Barend Rombout een historisch centrumbord op het Wilhelminaplein in Naaldwijk onthuld. Op dit bord is de geschiedenis van Naaldwijk te vinden, startend in de Middeleeuwen en eindigend in het heden. Het is het eerste bord in een reeks, want binnen nu en twee jaar zullen alle elf dorpen binnen de gemeente Westland zo’n geschiedenisbord in het centrum krijgen.

De plaatsing van het bord is een initiatief van de werkgroep Erfgoedbescherming Westland. Deze werkgroep, gevormd door vertegenwoordigers van het Westlandse erfgoedveld, zet zich in om het weinige erfgoed in de gemeente te beschermen. Maar óók wil men het Westlandse publiek en toeristen beter bekend maken met de geschiedenis van onze dorpen en de monumenten die er te vinden zijn.

Kruikius

Gustaaf van Gaalen van de Historische Vereniging Naaldwijk-Honselersdijk is een van de trekkers van dit project, samen met Wouter Loots (stichting Monumentaal Westland) en Leo van den Ende (Historische Vereniging Monster-Ter Heijde). Van Gaalen is blij met de plaatsing van dit historische centrumbord. “Het heeft best wel wat voorbereiding gevraagd omdat het ’t eerste centrumbord in de gemeente is. Dat betekent dat we hebben gezocht naar een vorm die ook voor de tien andere centrumborden kan gaan gelden. Dat is er goed uitgekomen, bijvoorbeeld met een uitsnede van de 300 jaar oude kaart van Kruikius, die straks op alle andere borden zichtbaar zal zijn. Je kan dan goed zien hoe een dorp zich in enkele eeuwen tijd ontwikkeld heeft van zeer klein naar behoorlijk groot. Verder ging het er natuurlijk om dat we de lange geschiedenis van Naaldwijk op een compacte en prettig leesbare manier zouden beschrijven. Dat is gelukt door te werken met een aantal hoofdstukken als de Middeleeuwen, de Oranjes en de Moderne Tijd”.

Heilige Geest Hofje

Op het Naaldwijkse centrumbord is een QR-code aangebracht, waarmee een digitale, historische rondwandeling kan worden gedownload op je mobieltje. Van Gaalen: “We hebben een rondwandeling van twee kilometer lengte ontwikkeld, waarmee je langs de belangrijkste Naaldwijkse monumenten wordt geleid. Zo start je op het Wilhelminaplein, met de pomp, de pastorie en de Oude kerk, en ga je via het Heilige Geest Hofje en het Havenplein richting de historische Dijkweg. Daarna passeer je de watertoren en gashouder, waarna je via de Dijkweg, Molenstraat en de Herenstraat terug komt op het Wilhelminaplein. Tijdens de wandeling krijg je uitgebreide toelichting bij 20 monumenten die je passeert. Bij elkaar zeer de moeite waard.”

Bordjes

Een ander onderdeel van het project is het aanbrengen van informatieborden op de Westlandse monumenten. Wouter Loots meldt dat hier mooie stappen in gezet worden. “In de vorige zomer hebben wij vijftig Westlandse monumenten van een informatiebordje voorzien. Vooral in Naaldwijk, Honselersdijk, Monster en Poeldijk. Op dit moment is een tweede bestelling gedaan voor meer dan zestig bordjes. Die zullen in de zomermaanden aangebracht worden. En in het najaar gaan we werken aan een derde tranche, zodat straks richting de tweehonderd Westlandse dorpsmonumenten een bordje hebben gekregen. Uiteindelijk kan elke Westlander op eenvoudig wijze zijn eigen geschiedenis leren kennen, analoog of digitaal.”