De Lierse biljarters kunnen er met hun nieuwe outfit weer een paar tegenaan.
De Lierse biljarters kunnen er met hun nieuwe outfit weer een paar tegenaan. (Foto: PR)

Loswal de Bonnen steekt Lierse biljarters in het nieuw

Sport

Groot feest in het Lierse activiteitencentrum het Anker waar biljartvereniging Anker 83/5 het feit herdacht dat zij veertig jaar geleden werd opgericht. Door wie en waarom, dat weet niemand omdat de vereniging niet over een archief beschikt.

door Alphons de Wit

“We hebben geluk dat 83/5 in de verenigingsnaam zit,” zegt voorzitter Kees Mostert. “Die getallen verwijzen niet naar een nieuwe spelsoort, maar naar de geboortedatum in de vijfde maand van 1983. Veertig jaar lang was de club een plek waar liefhebbers in een sociale omgeving een balletje konden stoten. Het ledenaantal zakte de laatste jaren weg, maar in dit jubileumjaar zit de club weer in de lift. Vanaf het begin van dit jaar hebben we acht nieuw leden mogen inschrijven. Onze secretaris Toon van der Meer is lid van veel clubs en daar heeft hij met succes geprobeerd nieuwe leden te werven. De nieuwe mensen hebben we hard nodig om levensvatbaar te blijven. Wij hoeven ons niet te richten op jongeren, die gaan naar ’t Groene Hart, maar voor ouderen die een potje willen stoten zijn we een grote gezellige sociale club.”

Een gedeelte van de leden komt uit in de verschillende competities, zowel in de Rijnmond en in het Westland. “Dat zijn 22 leden, 14 mannen, we wachten nog op het eerste vrouwelijke lid, zij spelen uitsluitend in het Anker. Voor 90 euro kunnen ze vijf dagen in de week komen biljarten van ’s morgens negen tot ’s middags vijf uur. Zelfs voor mensen die de biljartkunst niet beheersen zijn er mogelijkheden want Rinus van der Sar geeft elke donderdagochtend les.”

Het jubileum werd door de leden uitbundig gevierd in het bijzijn van de partners. Voorzitter Mostert zette Rinus van der Sar en Arie van der Kaaij in het zonnetje vanwege het feit dat zij dertig jaar lid zijn van de club. Zij ontvingen een schitterend aandenken. De competitiespelers werden verrast door Loswal de Bonnen. “Helaas kon niemand van het bestuur van de Loswal aanwezig zijn, maar we hebben voor alle competitiespelers een schitterend overhemd met het logo van de club gekregen. We speelden altijd in een overhemd met een gilet, maar dat was inmiddels een beetje achterhaald. Loswal de Bonnen heeft ons keurig in het nieuw gestoken zodat we er weer een aantal jaren tegen kunnen.”

De feestvierende biljarters deden zich na het borreluur tegoed aan een uitgebreid Chinees buffet.