Afbeelding
(Foto: Politie)

Controleweek tegen criminele inmenging sierteeltsector

112-nieuws

Een grote, integrale controle in de sierteeltsector heeft vorige week 50 processen verbaal opgeleverd.

Om criminele inmenging in de sierteeltsector tegen te gaan, is van 8 tot en met 11 mei de Transport Facilitated Organized Crime-week (TFOC) gehouden op alle drie de veilinglocaties van Royal Flora Holland, in Aalsmeer, Rijnsburg en Naaldwijk.

Tijdens de controleweek zijn ruim 250 vrachtwagens volledig gecontroleerd. Op basis hiervan zijn 50 processen verbaal opgemaakt vanwege overtredingen. Zes chauffeurs bleken onder invloed en zijn daarom aangehouden, net als twee verdachten die op heterdaad betrapt werden op diefstal op de veiling. De Douane deed ruim 30 scans en de arbeidsinspectie controleerde meer dan 70 chauffeurs. In tenminste 9 gevallen volgt nader onderzoek. Er is 1 gestolen voertuig, 60.000 euro cashgeld, illegale tabakswaar, een steekwapen en een handelshoeveelheid verdovende middelen in beslag genomen.

Naast controles zijn ook veel gesprekken met chauffeurs en ondernemers gevoerd om de bewustwording (en daarmee de weerbaarheid) te vergroten.

De controles van afgelopen week waren integraal. De politie Eenheid Den Haag en de Landelijke Eenheid voerden samen met de Belastingdienst, de Douane en de Nederlandse Arbeidsinspectie vier dagen lang controles uit. Daarbij werkten zij samen met de toezichthouders van de gemeenten Westland, Katwijk, Aalsmeer en Uithoorn, Royal FloraHolland, RIEC Den Haag en RIEC Amsterdam-Amstelland.