Robbert Zeeman met de KHV (kusthulpverleningsvaartuig) op de strekdam van het strand Ter Heijde: ‘Blijf uit de buurt van strekdammen.’
Robbert Zeeman met de KHV (kusthulpverleningsvaartuig) op de strekdam van het strand Ter Heijde: ‘Blijf uit de buurt van strekdammen.’ (Foto: FL)

Robbert Zeeman van de KNRM: ‘Leer de taal van de zee spreken’

112-nieuws

De vrijwilligers van de KNRM Ter Heijde staan 24 uur per dag en 365 dagen per jaar paraat voor ons. Maar wat doen ze precies, hoe vaak worden ze opgeroepen en wat is voor ons belangrijk om te weten? In een vierdelige serie voor Het Hele Westland spreken we met betrokkenen van de KNRM. Deze laatste aflevering is Robbert Zeeman aan de beurt. Hij weet alles over onze eigen veiligheid tijdens het heerlijke strandseizoen!

Door Fred Louter 

Het is half mei, lente dus. Na de officiële opening van het strandseizoen (donderdag 18 mei as.) ligt er een heerlijke lange zomer voor ons. Genoeg dagen dus om alleen of met elkaar lekker te genieten van het strand én natuurlijk ook de zee. Maar let op: hoe lekker en rustig de zee er soms ook uitziet, zij is niet te vergelijken met een meertje of andere vormen van open water. De reden? De zee heeft altíjd stroming. Is het niet door de getijden eb en vloed, dan is het wel door de wind. “Daardoor is de zee nooit helemaal zonder gevaar”, zegt Robbert, al tien jaar als vrijwilliger actief bij de KNRM.

Incident

“Het is goed om je daar altijd bewust van te zijn. Veel mensen zijn dat nog niet en daarom zijn er instanties als de KNRM en de Reddingsbrigade actief. Beide organisaties zijn er om mensen te helpen. De Reddingsbrigade is vooral preventief bezig, de KNRM komt vaak in actie na een melding naar de Alarmcentrale of de Kustwacht. Bij dat laatste is er vaak sprake van een iets groter incident, bijvoorbeeld een vermissing van een of meerdere personen. Ook kunnen we kleine operaties leiden, eventueel in samenwerking met de Reddingsbrigade. We kunnen daarbij onze boot of zelfs een helikopter inzetten. Natuurlijk hopen we dat we niet in actie hoeven te komen, maar de praktijk leert dat het elke zomer toch weer belangrijk is dat we er zijn.”


PR KNRM

Je vraagt je vast af: wat kan er eigenlijk fout gaan op een mooie zomerdag? En belangrijker nog: hoe kan ik voorkomen dat ik zelf in de problemen kom? Robbert heeft nuttige tips: “Lees allereerst de informatieborden voordat je het strand opgaat. Daarop staat nuttige, actuele info, zoals windrichting, de tijden van eb en vloed, de temperatuur van het zeewater, de buitentemperatuur et cetera. Volg de adviezen van de Reddingsbrigade op en houd je aan de regels wanneer er bijvoorbeeld een rode vlag wappert, die impliceert op dat moment niet de zee in te gaan. Blijf ook zeker uit de buurt van strekdammen. Wees niet eigenwijs en denk niet: ach, het zal wel loslopen met het gevaar. Of: ik ben sterk genoeg om tegen de stroming in te zwemmen. De zee is in dat opzicht heel erg krachtig en onvoorspelbaar.”

Luchtbedje

Zeker bij aflandige wind en/of stroming, bij eb dus, is het extra opletten geblazen. Voor zwemmers, maar zeker ook voor personen die met drijfmiddelen, zoals een luchtbed of kinderen met zwembandjes, de zee ingaan. Wanneer je op een luchtbedje in slaap valt, drijf je heel snel weg van het strand. En zie dan nog maar eens terug te keren. Eb is ook gevaarlijk in combinatie met een mui. Hoe de stroming rond een mui precies werkt, zie je goed op de afbeelding. “Tip 1: raak niet in paniek”, aldus Robbert. “Het gevaar van een mui ligt met name in het feit dat mensen in de mui tegen de stroom in gaan zwemmen. Terwijl je je eigenlijk mee zou moeten laten drijven naar een hogere zandbank, waarna je rustig naar de zijkant kan zwemmen. Maar ja, dat moet je wel weten. Je moet eigenlijk de taal van de zee leren spreken. Daarom deze voorlichting in een krant als Het Hele Westland. Wij wensen iedereen een mooie, maar bovenal veilige zomer toe!”

Houd de KNRM in de vaart!

De KNRM bestaat bij de gratie van donoren, sponsoren, reders en vrijwilligers. Bijdragen aan de continuïteit? Ga naar knrm.nl.