Bart van Meurs.
Bart van Meurs. (Foto: PR)

Waar zijn de Westlanders?

Startups spreken tot de verbeelding. Slimme, jonge mensen die onbezonnen en vol passie met hun idee de wereld willen veranderen. Silicon Valley zit vol met succesverhalen die vaak letterlijk in een garage begonnen zijn.

De ontwikkeling van giganten als Apple, Microsoft en Facebook leest als een jongensboek. Ook Nederland kent de nodige startup-successen, zoals het online betalingsverkeer via Mollie of Adyen. Ongetwijfeld zijn nu op allerlei plekken alweer jongens en meisjes ‘in hun garage’ bezig de wereld van morgen vorm te geven.

Ook de Nederlandse tuinbouw wordt ondertussen door startups omarmd. In mijn studententijd op de TU Delft werd je nog meewarig aangekeken als je met glastuinbouw aan de slag wilde. Tegenwoordig lopen er daar tientallen bedrijfjes in ‘AgTech’. Met mijn roots in Westland én op de TU, juich ik die ontwikkeling van harte toe.

Bij Koppert Cress zijn we gek op innovatie. ‘De toekomst heeft haast’ zegt ‘onze’ Rob Baan regelmatig terecht. We bieden startups een plekje om hun innovaties in de praktijk te testen en zijn er graag vroeg bij om nieuwe ontwikkelingen in onze kassen toe te passen. Een achttal jonge bedrijven is ondertussen aan De Poel in Monster bezig met experimenteren en opschalen.  

'Bij Koppert Cress zijn we gek op innovatie'

Denk maar eens aan de ondertussen bekende mottenvangende drones van het Delftse PATS, of het sensorplatform van ‘Rotterdamse Westlanders’ Blockbax. Binnen de Koppert Cress Group hebben we zelfs een compleet nieuw bedrijf opgericht om de duurzame transitie met die startups vorm te geven en als impact-investeerder bij te dragen aan hun succes in de tuinbouwsector: Division Q.

'Waar zijn de Westlandse initiatieven?'

Tussen al die geweldige, jonge bedrijven uit alle hoeken van de (Rand)stad valt me één ding op: waar zijn de Westlandse initiatieven? Ja, toppers als Gearbox (Maasdijk) en Plantsome (Honselersdijk) zijn succesvol, maar die zijn het startup-stadium ondertussen ruimschoots ontgroeid. Eigenlijk kom ik verder helemaal geen nieuwe Westlandse tuinbouwbedrijven tegen. En ook startups ‘van buiten’ kiezen er vooralsnog niet voor om te verhuizen naar de nummer één tuinbouwgemeente van Nederland. Laten we hier een kans liggen of blijken er toch briljante ontwikkelingen te broeien achter de Westlandse garagedeuren?


Bart van Meurs,
Division Q