Vervolg van de voorpagina

De gemeente Westland trekt 2,5 miljoen euro uit voor de vergroening van Westland. Dat staat in het actieplan Groen Westland-Groen is goud. Het plan is vorige week enthousiast ontvangen door de Westlandse politiek.

'Over drie jaar staat Westland er groener en gezonder bij'

De uitvoering van het actieplan gaat projectmatig verlopen, zegt wethouder Michiel Ferwerda (GBW, Milieu en Klimaat). Ambtenaren en natuurorganisaties toetsen de projecten en bepalen welke plannen het meeste draagvlak hebben. Dat doen zij op basis van vijf pijlers die in het actieplan zijn vastgesteld.

Effect

"De expertise van de milieubewegingen wordt direct benut door ambtenaren. Elke april of mei bekijken we in een terugblik op het afgelopen jaar het effect en maken we een vooruitblik op het komende jaar," aldus Ferwerda over de controle op de uitvoering van de plannen en de correcte besteding van de gelden. 

Muggen

Volgens de wethouder staat Westland er over drie jaar - het einde van deze collegeperiode - er veel groener en gezonder voor dan vandaag.

'Het gaat erom dat iedereen beseft hoe belangrijk groen is'

De vergroening moet leiden tot een verbeterde leefbaarheid, meer biodiversiteit - goed tegen bijvoorbeeld muggen, de eikenprocessierups en bladluis - en klimaatbestendige woonwijken. 

De VVD plaatst vraagtekens over de ambitie dat iedere Westlander vanuit huis zicht heeft op drie bomen als hij uit het raam kijkt, maar volgens de wethouder gaat het om een benadering. De vierkante meter extra voor iedere Westlander is ook een ambitie, zegt hij. Volgens de wethouder gaat het erom dat iedereen beseft dat groen belangrijk is. Verplichtingen om tuinen te vergroenen wil hij dan ook niet instellen. Groen op je dak als alternatief voor groen in je tuin, vindt de wethouder ook goed. 

Positief

De commissie was in zijn geheel positief over het plan. Daarom hoeft de raad er niet meer over te discussiëren; het plan gaat als ‘hamerstuk’ naar de gemeenteraadsvergadering van 24 mei. Daarna kan de vergroeningsslag in Westland beginnen.