Corinne den Heijer is de nieuwe stadsdeeldirecteur. Maandag 16 januari is ze begonnen met haar nieuwe baan in Loosduinen.
Corinne den Heijer is de nieuwe stadsdeeldirecteur. Maandag 16 januari is ze begonnen met haar nieuwe baan in Loosduinen. (Foto: Valerie Kuypers)

Corinne den Heijer: 'Loosduinen voelt voor mij als een warm bad'

Corinne den Heijer is de nieuwe stadsdeeldirecteur in Loosduinen. Maandag 16 januari is ze begonnen met haar nieuwe baan. Ze volgt Mustapha el Boumeshouli op. Haar voorganger was, mede vanwege zijn zichtbaarheid in het stadsdeel, zeer geliefd. Den Heijer is van plan om op diezelfde lijn door te gaan. "Maar", zegt ze, "Ik breng weer andere kennis en kunde mee."

Door Helga Boudestein

Den Heijer stond tijdens haar eerste werkweek op donderdag op het Loosduinse Hoofdplein. Er was koffie voor de bezoekers van het winkelcentrum en ondertussen voerde de nieuwe stadsdeeldirecteur gesprekken. "Ik heb die donderdag veel verhalen gehoord. Mooie, maar ook verdrietige. Over eenzaamheid achter de voordeur bijvoorbeeld." Er waren ook leuke reacties: 'Het is goed, ze is een Scheveningse' zei iemand." Verleden week woensdag wachtte haar al weer de volgende klus buiten haar kantoor: voorlezen in de Loosduinse bibliotheek tijdens het Nationaal Voorleesontbijt. Ze doet het graag, vertelt ze. "Ik vind het heel belangrijk om als stadsdeeldirecteur toegankelijk en benaderbaar te zijn voor bewoners, organisaties en ondernemers, en ook om goed naar ze te luisteren."

Fietsrondjes

Dat laatste zal ze de komende maanden vaak doen. "Ik ga die tijd gebruiken om iedereen goed te leren kennen. Allereerst mijn team, want zonder mijn team ben ik niemand. Maar ook ga ik langs bij politie, brandweer, handhaving en bewonersorganisaties. En ik zal veel fietsrondjes door het stadsdeel maken."

Loosduinen is voor Corinne overigens geen onbekend terrein. Eerder was ze accounthouder veiligheid in het stadsdeel. En voordat ze stadsdeeldirecteur werd bekleedde ze de functie van coördinator Veiligheid voor alle stadsdelen. "Ik heb 18 jaar bij de directie Veiligheid van de gemeente gewerkt. Deze dienst werkt aan de openbare orde in de stad."  

Den Heijer had het naar haar zin bij de directie Veiligheid, toch besloot ze te solliciteren toen ze hoorde dat Mustapha weg zou gaan. "Ik was niet actief op zoek naar een andere baan. Wel vroeg ik me na achttien jaar af wat ik verder nog zou willen doen. Voor mij was het daarbij belangrijk dat ik niet achter een pc op het Spui kwam te zitten. Ik wil zien of beleid goed werkt in de praktijk en vind het ook fijn om in gesprek te gaan met mensen. Bij de functie van stadsdeeldirecteur is dit het geval. Het verschil is dat ik eerst actief was in de hele stad, en me nu als stadsdeeldirecteur  helemaal focus op Loosduinen."

Dat het om Loosduinen ging, was bij haar besluit om te solliciteren doorslaggevend. "Loosduinen voelt net zo dorps als Scheveningen waar ik ben geboren en nog steeds woon. En beide stadsdelen liggen langs de kust. Als de vacature voor een ander stadsdeel was geweest, had ik het niet gedaan. Loosduinen voelt voor mij echt als een warm bad." 

Geen loze beloftes

Moeite met die nieuwe rol, heeft ze niet. Als stadsdeeldirecteur staat ze voor het gemeentebeleid en moet ze de betrokken wethouder ondersteunen bij bestuurlijk gevoelige projecten. Tegelijkertijd is ze het aanspreekpunt voor de bewoners en wijkorganisaties. "Ik ben de schakel tussen het stadhuis en het stadsdeel. In het coalitieakkoord staan ook punten waar bewoners niet blij mee zijn. Ik kan dan een bemiddelende rol spelen; op het stadhuis vertellen waar de Loosduiners behoefte aan hebben en aan bewoners uitleggen waarom voor dit beleid gekozen is." Daarbij vindt ze duidelijkheid in de communicatie van het grootste belang. Ook houdt ze niet van loze beloftes. "Ik kan nu wel beloven dat er elke dag handhavers op het Loosduinse Hoofdplein rondlopen, maar die capaciteit hebben we niet." Ze is blij met de commissie Loosduinen, met hun betrokkenheid. "Voor mij is het een prima klankbord en ik vind het fijn om met ze te kunnen sparren." Ook is ze onder de indruk van de inzet van vrijwilligers in Loosduinen. "Er heerst hier toch heel sterk een wij-gevoel."

Kijkduin

Gevraagd naar onderwerpen die dringend om aandacht vragen, vertelt ze dat ze binnenkort samen met stadsdeelwethouder Hilbert Bredemeijer een gesprek heeft met de nieuwe eigenaar van de Bethelkerk. En ook dat de veiligheid en leefbaarheid van het ZKD-terrein hoog op het lijstje staan. Daarnaast is ze blij dat er in het kader van het actieplan Kust nu ook geld is vrijgemaakt voor Kijkduin. "Dit jaar gaan we kijken waar we in Kijkduin tegenaan lopen. Als in 2024 het Nieuwe Kijkduin wordt opgeleverd, moeten we in kaart hebben, welke maatregelen er nodig zijn om te voorkomen dat het, net als destijds in Scheveningen, uit de hand loopt met de drukte." Den Heijer heeft er overigens alle vertrouwen in dat Kijkduin die fijne badplaats blijft die het voorheen ook was. "Er is ruimte genoeg, en met de extra inzet van handhavers, parkeerregelaars, het extra legen van afvalbakken, extra toiletten en voldoende parkeerplekken voor deelscooters, kunnen we zorgen dat dit ook zo blijft", besluit ze.

Het interview met Corinne den Heijer vond plaats voor de fatale steekpartij in Houtwijk. Maandag gaf ze haar reactie:
"Ik ben geschrokken en geraakt door de gebeurtenis in Houtwijk afgelopen weekend. Samen met wethouder Bredemeijer ben ik zaterdagavond de wijk in gegaan. Puur om te horen en voelen wat dit incident met mensen doet, we hebben vooral geluisterd en ons medeleven geuit. Ons medeleven gaat uiteraard uit naar de nabestaanden, het is amper voor te stellen wat zij de komende tijd moeten doorstaan.”