Afbeelding
(Foto: gemeente Den Haag)

Ongeloof

Zaterdagavond beleefde ik een avond in ons stadsdeel dat ik liever niet had beleefd en sinds mijn wethouderschap ook niet had meegemaakt. Samen met stadsdeeldirecteur Corinne den Heijer was ik aanwezig in Houtwijk waar de avond daarvoor onze 39-jarige stadsgenoot werd neergestoken. Hij overleed vlakbij zijn huis. Ik ontmoette bewoners van de buurt waar hij zijn snackbar had en van zijn woonbuurt. De politie denkt op het moment dat ik dit schrijf dat drie minderjarigen hierbij betrokken zijn. Kinderen. Een hartverscheurende situatie, je voelt de machteloosheid en het ongeloof in elk woord dat gesproken wordt. Niet te bevatten dat zoiets gebeurt. En al helemaal niet op een plek die je zo goed kent. Deze ongelooflijke gebeurtenis zal ons nog lang gaan bezighouden en zal nog lang in ieders gedachte achterblijven. Ik kan alleen maar mijn medeleven betuigen aan iedereen die dicht bij het slachtoffer stond.   

Een paar dagen eerder had ik nog zo’n mooie ervaring met enthousiaste jonkies, terugdenkend aan de week staat het nu ineens wel in een heel ander daglicht. Tijdens de Nationale Voorleesdagen heb ik op twee locaties mogen voorlezen uit “Maximiliaan Modderman geeft een feestje”, het Prentenboek van het Jaar. En wat ik mooi vond om te zien was dat onze nieuwe stadsdeeldirecteur, Corinne, ook meteen het lef had om, een week nadat ze aan haar nieuwe functie was begonnen, te gaan voorlezen. Voorlezen, samen lezen, samen de illustraties bekijken, het blijft leuk. Je ziet de fantasie van de kinderen meteen actief worden. Normaal zie ik dat bij mijn eigen drie kinderen, maar om dit ook in een gehele klas te zien gebeuren blijft bijzonder. In de huidige tijd van alle games en online mogelijkheden lijkt het misschien ouderwets, maar voor wie het een beetje vergeten is, lees vooral samen met je kinderen. Het is voor de volwassene net zo leuk als voor het kind.  

Dan nog even een tip ter afsluiting, want er komt een belangrijke avond aan voor alle verenigingen of mensen die al tijden met ideeën of initiatieven in hun hoofd rondlopen. Op donderdag 23 februari vindt namelijk het programma PEP-up 1818: netwerkcafé in Loosduinen plaats. Veel organisaties in Loosduinen vinden hun weg naar het stadsdeelkantoor, maar ze weten niet altijd bij welke andere financiers ze kunnen aankloppen voor hun sociale projecten. Op deze avond geven PEP Den Haag, Gemeente Den Haag (Stadsdeelkantoor Loosduinen) en Fonds 1818 hier een compleet overzicht van en wel in De Henneberg, het wijkcentrum van welzijnsorganisatie Wijkz. Dus, actieve bewoners met mooie plannen voor Loosduinen, wees welkom in De Henneberg, verenigt en meldt u.  En kijk naar elkaar om.