Vijftien mensen woonden in dit te kleine en vervuilde pand.
Vijftien mensen woonden in dit te kleine en vervuilde pand. (Foto: Valerie Kuypers)

Integrale handhavingsactie ZKD: sluiting pand en in beslagname van acht voertuigen

Tijdens een grote integrale handhavingsactie afgelopen weekend is op het bedrijventerrein Zichtenburg, Kerketuinen en Dekkershoek (ZKD) een pand gesloten. In de te kleine en vervuilde woning werden vijftien mensen aangetroffen. Verder werd onder andere beslag gelegd op acht voertuigen en werden 27 bekeuringen uitgeschreven.

Integrale handhavingsacties worden meerdere keren per jaar gehouden in gebieden in Den Haag waar de leefbaarheid en veiligheid onder druk staan. In de omgeving van het ZKD-terrein is sprake van drugs- en alcoholoverlast en oneigenlijk gebruik van panden. De gemeente werkte tijdens deze actie op het ZKD-terrein samen met de politie, het OM, de brandweer, de Rijksbelastingdienst, HTM, Stedin, HEIT, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), de Nederlandse Arbeidsinspectie en de Omgevingsdienst Haaglanden. 

In het pand dat werd gesloten leefden vijftien mensen in gevaarlijke omstandigheden. Er liepen kabels en leidingen los door het pand en er was sprake van schimmelvorming. Een groot deel van de bewoners is direct vertrokken. Een gezin met twee kinderen is tijdelijk door een jeugdhulpinstantie ondergebracht in een hotel. Het pand is vervolgens verzegeld en gesloten. De eigenaar bleek meer panden in bezit te hebben waar zaken niet in orde bleken. Hiervoor wordt hij mogelijk beboet. 

Verder werd door het Haags Economisch Interventie Team samen met de collega’s van handhaving een preventieve integrale controle gehouden in 635 opslagboxen. Met behulp van speurhonden werd gecontroleerd op brandveiligheid en de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen. Daarbij is niets aangetroffen. Ook tijdens een controle van een drankgroothandel bleek alles in orde. 

Tijdens de controle zijn tevens 120 voertuigen gecontroleerd. In twee gevallen blies de bestuurder een te hoog promillage alcohol. Zij werden beboet. Tijdens een aanhouding werd een echt lijkend vuurwapen aangetroffen. Het bleek om een balletjespistool te zijn. In dit voertuig lagen ook een holster en een zwaailicht. Deze zijn door de politie in beslag genomen. Het team van gemeentelijke belastingen legde beslag op 8 voertuigen voor een totaal van ruim 17.000 euro. Deze kregen allemaal een wielklem. Niemand betaalde direct. De Rijksbelastingdienst inde ruim 20.000 euro belasting van een totale schuld van bijna 156.000 euro.

Sinds enkele jaren kent het ZKD-terrein een integrale gebiedsgerichte aanpak. Dit is het resultaat van in 2021 getekend convenant tussen de gemeente Den Haag, de ondernemersvereniging, de Commissie Loosduinen en Haagwonen. Gezamenlijk wordt gewerkt aan het behouden van het terrein voor bedrijvigheid en het tegengaan van omzetting naar andere functies.