Ruth Torn.
Ruth Torn. (Foto: PR)

Jongeren staan stil bij één jaar oorlog in Europa

Deze maand is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnen viel. Dit gebeurde namelijk op 24 februari 2022.

Velen dachten en hoopten vooral dat het maar enkele weken of maanden zou duren. Dat het leger van Poetin gauw met de staart tussen de benen terug naar huis zou keren. Maar helaas is dit nog niet gebeurd en is het nog maar de vraag of en wanneer dit gaat gebeuren.

En dus is het al een jaar oorlog in Europa. Oorlog in Europa klinkt als iets van vroeger. Iets wat je opa en oma hebben meegemaakt en waar ze verhalen over vertelde. Iets wat nooit meer in Europa mocht gebeuren. Helaas heeft Rusland zich niet aan deze ‘afspraak' gehouden en moesten miljoenen mensen hun thuisland verlaten. Waaronder ook veel jongeren.

'Onwerkelijk om door oorlog en geweld alles achter je te laten'

Alle jongeren in het Westland, ikzelf en in de rest van Nederland mogen onszelf gelukkig prijzen dat wij in een land wonen waar geen oorlog woed. Onwerkelijk om door oorlog en geweld alles achter je te laten; je huis met al je dierbare spullen, familie, vrienden en klasgenoten waarvan je niet weet of je ze nog terug gaat zien, je studie waarvan je toch hoopte een diploma te behalen en niet weet hoe dat nu verder moet. Ik hoop voor deze jongeren dat het bij één jaar oorlog in Europa blijft.


Ruth Torn,

Lid jongerenraad Westland