Adri Bom-Lemstra.
Adri Bom-Lemstra. (Foto: PR)

Vooral gedrag bepaalt de waardering

Heeft u het zondagavond 29 januari ook gehoord tijdens Heel Holland Bakt? Presentator André van Duin die bij de opdracht voor het maken van een ‘suikertent’, het kasvormige gebakje van een van de deelnemers prees als pure promotie voor het Westland. Een week eerder kwam op de puzzelpagina van een landelijk dagblad het Westland voorbij als antwoord op de opgave: regio die internationaal bekendstaat als de glazen stad. We hebben als Westland nog wel degelijk een landelijke bekendheid, maar de reputatie als glastuinbouwgebied staat – ten onrechte - meer en meer onder druk.

Decennialang was de boodschap van de glastuinbouw een breed gedragen succesverhaal, zeker ook in het Westland. Trots op het vak, het ondernemerschap, de mentaliteit, productkwaliteit en het coöperatieve gedachtegoed. Bewondering voor onze exportpositie, waardering voor de innovatiedrang. Allemaal kwalificaties die nog steeds van toepassing zijn, maar veel minder worden benadrukt. De glastuinbouw is een dynamische bedrijfstak, die met gezonde kasgroenten van topkwaliteit en een uniek aanbod van prachtige bloemen en planten een essentiële bijdrage levert aan de gezondheid en het geluk van miljoenen consumenten op de interne afzetmarkt van de Europese Unie. Dat het Westland letterlijk en figuurlijk de kraamkamer is van die toonaangevende productieketen, is weliswaar genoegzaam bekend, maar krijgt daarvoor de laatste jaren onvoldoende applaus.

Is er een moment aan te wijzen dat dit beeld veranderde en het positieve imago vertroebelde? Politieke turbulentie, geopolitieke ontwikkelingen en complexe klimaatvraagstukken hebben media en burgers op scherp gezet. Maar als de beeldvorming is gebaseerd op slechts een deel van de informatie en op de negatieve uitzonderingen, dan ligt er een belangrijke, maar ingewikkelde uitdaging. De huidige energiecrisis toont de noodzaak van goede communicatie meer dan ooit aan. Reputatiedeskundigen stellen dat gedrag van de ondernemers 90% van het imago bepaalt en goede communicatie 10%. Westlandse ondernemers in de glastuinbouw doen zo veel goed, maar krijgen daar momenteel te weinig credits voor. Dus komt het neer op het bekende, wat clichématige motto: ‘Be good and tell it' Of, in de lijn van André van Duin: Tuinders klaar, vertel het maar...


Adri Bom-Lemstra

Voorzitter Glastuinbouw
Nederland