Afbeelding
(Foto: )

Gravin Machteldplantsoen in ‘s-Gravenzande

Machteld is de dochter van hertog Hendrik I van Brabant. Haar vader huwelijkt haar in 1212 uit om meer politieke macht te krijgen.

Machteld is dan ongeveer veertien jaar oud en trouwt met een neef van de Duitse keizer. Twee jaar later wordt ze al weduwe. Vlak daarna moet zij zich verloven met graaf Floris IV, die pas vier jaar oud is. In 1224 trouwen Floris en Machteld en reizen door het hele graafschap. Ze woonden dan tijdelijk op hun kastelen in Leiden, Loosduinen en ’s-Gravenzande. Machteld en Floris krijgen vier kinderen.

Floris wordt in 1234 tijdens een riddertoernooi in Frankrijk gedood. Machteld is voor de tweede keer weduwe. Ze gaat met haar kinderen in het grafelijke kasteel van 's-Gravenzande wonen. Deze ligt waarschijnlijk aan de rand van de Poelpolder aan het einde van de Hoflaan. Vier jaar later ontstaat, waarschijnlijk op verzoek van de gravin, de zelfstandige parochie 's-Gravenzande. De kerk hoort vanaf die tijd niet langer bij de parochie Monster. Samen met haar zoon Willem II neemt Machteld het initiatief om gebieden in te polderen. Dit gebeurt door het aanleggen van dijken, zoals de Maasdijk. In 1246 vraagt ze haar zoon om ‘s-Gravenzande stadsrechten te geven. Ze sticht achter de kerk het eerste begijnhof van Holland. Gravin Machteld overlijdt in 1267. Ze wordt begraven in de kerk van de abdij van Loosduinen.

In het Westland zijn 58 straten naar vrouwen vernoemd, waaronder twee gravinnen, een jonkvrouw, een non en een burgemeester. Weet je wie dat zijn? Stuur deze vijf namen naar hawestland@gemeentewestland.nl. Dan maak je kans op een speciale rondleiding over Westlandse vrouwen in het depot van Historisch Archief Westland.


Tot 8 maart (Internationale Vrouwendag) besteden we in deze straatnamenrubriek aandacht aan vrouwen die van betekenis zijn geweest voor het Westland.