Buren bezoeken de Vredekerk.
Buren bezoeken de Vredekerk. (Foto: PR)

Burendag in de Lierse Vredekerk

Zaterdag 4 februari hield de Protestantse gemeente De Lier een Burendag voor de bewoners in de wijk rondom de Vredekerk. Jong en oud kwam langs.

Op de vraag van een jonge bezoeker of je ook in de toren van de kerk kon komen, was maar één antwoord; 'Ja'. Daar wilde hij heen. Dat daarbij een smalle en steile ladder beklommen moest worden, was voor hem geen probleem. Zijn ouder leek iets meer onder de indruk, maar stelde zich moedig op en klom ook mee naar boven. Weer eenmaal terug op de begane grond werd er uitleg gegeven over wat er nog meer in de kerk te zien was. Voor de jongeman was de open Vredekerk een fantastische ervaring.

Koffie

Bijna een eeuw bepaalt de Vredekerk het gezicht van de wijk. Vorig jaar is het interieur van deze kerk drastisch aangepast naar de wensen van deze tijd. Ruim 3000 vrijwilligersuren hebben de kerk multifunctioneel gemaakt. Afgelopen zaterdag waren de deuren van de Vredekerk speciaal geopend voor de buren. Zij waren op de koffie uitgenodigd en konden op gemak de binnenkant van de kerk bekijken.

Orgel

Vele buurtjes maakten van deze gelegenheid gebruik. De oude foto's die tentoongesteld lagen en de fotopresentatie over verbouwing van de afgelopen maanden zorgden voor veel gespreksstof. Een ouder echtpaar kende het kerkgebouw alleen door de bezoeken aan een begrafenisdienst en was benieuwd naar de aanpassingen. Via een normale trap kregen ze eindelijk eens te kans om bij het orgel te gaan kijken.

Voor de vrijwilligers van het team Kerk naar Buiten was het een fantastische gelegenheid de bezoekers te vertellen over de vele aanpassingen in het gebouw. Men was duidelijk verrast. De kerkgebouwen krijgen steeds meer de plek van een ruimte die ook op doordeweekse dagen open is. Kerkelijk werker Gertjan Pellikaan voegde eraan toe: "Er is vaak de behoefte om even binnen te lopen, even de rust te zoeken, de stilte te ervaren en ook willen velen zomaar een kaarsje kunnen aansteken. Zonder aanziens des persoons... iedereen is welkom. De vernieuwde kerk wil een gastvrije ontmoetingsruimte zijn. Als we dat op deze dag duidelijk hebben kunnen maken, dan is dit voor mij bij voorbaat al een geslaagde dag."