Gerard de Roode bij een paar van Jan Ouboters werken.
Gerard de Roode bij een paar van Jan Ouboters werken. (Foto: Debbie van Eijk)

Laatste wens: Jans schilderijen voor KiKa

“Gerard, ik heb nog wat schilderijtjes in de slaapkamer, zou jij die voor mij voor een goed doel willen wegdoen?” Dat vroeg Jan Ouboter in december 2022 op zijn sterfbed aan Gerard de Roode. “Jan, ga ik doen jongen”, beloofde Gerard. Zijn vriend liet hem, tot zijn verrassing, meer dan 250 zelfgemaakte schilderijen na. Die gaat hij nu verkopen, in de Broodfabriek in Rijswijk.

"Zijn slaapkamer, kelder, garagebox - óveral kwamen die schilderijen vandaan," herinnert Gerard zich. Jan Ouboter was een schilder. “Hij haalde zijn inspiratie uit de natuur, of uit mooie plekken op vakanties.” Ze leerden elkaar tientallen jaren geleden kennen in Den Haag. De twee werden goede vrienden.

Omdat Jan voor zijn werk veel had gevaren, schilderde hij naast landschappen en stillevens ook graag boten. Én hij maakte miniatuurbootjes. Alles gaat Gerard nu verkopen. Tijdens de Neuzelbeurs, 25 en 26 februari, stalt hij al het werk van Jan uit in de Hus-zaal in de Broodfabriek, Volmerlaan 12 in Rijswijk. Iedereen die een mooi schilderij wil, is welkom om er eentje te kopen. De prijs: tegen elk aannemelijk bod. Sommige schilderijen mogen al voor 2 euro mee. 

Ook gevulde koeken

Er zijn schilderijen en tekeningen gemaakt in verschillende technieken: van houtskool en pastel tot aquarel en acrylverf. Veel verstand van kunst heeft Gerard niet, maar de creaties van zijn goede vriend vindt hij prachtig. Aan de verkoop wil hij niks verdienen. Gerard: “Al het geld gaat naar KiKa, Stichting Kinderen Kankervrij. Jans vrouw was op jonge leeftijd overleden aan kanker. Dus hij wilde iets aan een goed doel tegen kanker doneren. Maar hij wilde ook iets voor kinderen doen. Omdat hij van kinderen hield. Zo kwamen we samen uit op KiKa.”

Ook wie geen schilderij wil, is 25 en 26 februari welkom. De openingstijden zijn van 10.00 tot 17.00 uur. Gerard: "Voor mensen die geen schilderij willen, heb ik gevulde koeken voor KiKa. Bakkerij ‘t Stoepje helpt mij daarmee." Daarnaast worden er dat weekend opnames getoond in de hal van de Broodfabriek van Beste Zangers voor KiKa. Gerard: "In december was die uitvoering op tv, Jan heeft ‘m nog gezien en kreeg er tranen van in zijn ogen.” Verder zendt hij opnames uit van het nichtje van Jan, Maaike Ouboter met het lied ‘Ik mis je'. Ook zien bezoekers beelden uit Jan Ouboters leven en van het Maxima Center in Utrecht.

Het wordt een weekend voor mensen die kinderen met kanker een warm hart toedragen. Maar ook voor liefhebbers van kunst en vriendschap.

Jan maakte ook prachtige schilderijen van landschappen.
Een aquarel van Jan Ouboter. ‘Hij schilderde mooie plekken waar hij was geweest.’ - Jan Ouboter/Foto DvE
De kunstwerken mogen al voor een paar euro mee. - DvE
Jan Ouboter had in de scheepvaart gewerkt, net als Gerard ooit. Daarom tekende en schilderde hij ook veel boten. - Jan Ouboter/foto DvE