Het eerste deel is afgesneden en wordt naar beneden gelaten.
Het eerste deel is afgesneden en wordt naar beneden gelaten. (Foto: WM)

Ontmanteling kruis Ontmoetingskerk trekt veel bekijks

Donderdag was het zover. Tien jaar nadat de laatste kerkdienst in de Ontmoetingskerk plaats vond, werd het beeldbepalende metershoge stalen kruis op de hoek van de Louis Davidsstraat en Aaltje Noordewierstraat ontmanteld. Geen makkelijk klusje want het kruis meet 24 bij 14 meter en weegt 13 ton. Op de plek van de kerk komt een appartementencomplex met 78 woningen. 

Ruim voordat een lasser in een hoogwerker begint met het afsnijden van delen van het kruis, staan op de drie hoeken van de kruising al tientallen mensen opgesteld. Velen gewapend met fototoestellen, smartphones en tablets om het moment vast te leggen. Niet omdat ze het kruis zo gaan missen, maar meer vanwege het spektakel dat de ontmanteling van zo'n metershoog en zwaar object met zich meebrengt. Eén van de kijkers is eigenlijk wel blij dat het kruis wordt weggehaald. "Als ik naar boven keek, dacht ik wel eens: zo die is aan het roesten." Een bewoner van de Louis Davidsstraat vertelt dat hij vanuit zijn flat ruim dertig jaar uitkeek op het kruis. Echt missen gaat hij de landmark niet. "Ik heb het Strijkijzer nog." Een ander zegt dat het toch wel raar zal zijn dat het kruis er straks niet meer is. "Als ik er langs fietste keek ik er toch altijd even naar."

Helemaal verloren gaat het kruis niet voor Loosduinen. Een deel is naar de Abdijkerk vervoerd. "Daar krijgt het een plekje op het schelpenpad bij de hoofdingang", vertelt kerkrentmeester Leo Hartman. En ook de eerste steen met daarin de tijdscapsule zal in de Abdijkerk bewaard worden. 

Als het bovenste deel van het kruis is afgesneden en neergelaten, neemt Thijs Croon van de Amsterdamse projectontwikkelaar Lingotto het woord. Lingotto bedacht appartementencomplex LOOS dat op de plek van de Ontmoetingskerk komt. De nieuwbouw naar een ontwerp van AAArchitecten uit Den Haag voorziet in 78 woningen. "We wilden met het neerhalen van het kruis op een symbolische manier afscheid van deze kerk", begint Croon. Volgens hem is het verdwijnen van de kerk en het kruis niet voor iedereen een fijn moment, maar voor anderen die hier graag willen gaan wonen, juist weer wel. Die laatsten hebben lang moeten wachten. Het eerste ontwerp lag er al in 2017. Omwonenden waren er aanvankelijk, mede vanwege de schaduw die het gebouw over hun woningen zou werpen, niet blij mee. Het ontwerp werd aangepast. Pas in 2019 werd de bouwvergunning aangevraagd en in 2021 verstrekt. In 2022 was de vergunning pas definitief. "We zijn dus bepaald niet over één nacht ijs gegaan", zegt Croon. 

Ook een deel van het kerkbestuur is bij de ontmanteling van het kruis aanwezig. Wietske Verkuyl, predikant van de Abdijkerk, spreekt van een verdrietig moment. "Natuurlijk zat dit er al jaren aan te komen, maar het kruis was een baken in de wijk. Er zullen zelfs nog mensen zijn die herinneren dat er destijds geld is ingezameld om dit kruis hier neer te kunnen zetten." Ook memoreert ze dat, toen de kerk nog in gebruik was, dit een plek was waar kinderen zijn gedoopt, mensen zijn getrouwd en uitvaartdiensten werden gehouden. "Straks komen hier mensen wonen. Wij hopen dat ze hier liefde en geluk ervaren." Ze spreekt tot slot haar zegen uit over de toekomstige bewoners van deze plek.

Meer foto's van de ontmanteling van het kruis staan op pagina  7  in deze krant.


Bewoners vragen met balkonprotest aandacht voor hun slecht geïsoleerde woningen

Laat dat dubbel glas maar komen. Deze tekst prijkt op een spandoek dat donderdag aan het hek rond de gesloopte Ontmoetingskerk hangt. Het is gemaakt door bewoners van het naastgelegen complex van Hof Wonen in de Aaltje Noordewierstraat.

Ze vragen daarmee aandacht voor hun slecht geïsoleerde woningen. De bewoners worden bij hun protest ondersteund door SP Den Haag. Fractievertegenwoordiger SP, Rick Hoefsloot, vertelt in de Telegraaf dat er sprake is van schimmel, tocht en achterstallig onderhoud. De SP heeft handtekeningen ingezameld die worden overhandigd aan de woningcorporatie. In de Telegraaf zegt één van de bewoners dat de kou het grootste probleem is. De stookkosten zijn volgens haar bijna net zo hoog als de huur van achthonderd euro. De bewoners grijpen het slopen van het kruis donderdag aan om door middel van spandoeken aan de balkons aandacht te vragen voor hun problemen. In het artikel in De Telegraaf laat Hof Wonen-woordvoerder in een reactie weten dat de aanpak van de woningen naar voren is gehaald in de planning. De werkzaamheden starten echter waarschijnlijk pas in de eerste helft van 2024 omdat aannemers te maken hebben met een tekort aan capaciteit en materiaal.

Met spandoeken maken de bewoners hun punt duidelijk.