Vanessa tijdens een fotoshoot.
Vanessa tijdens een fotoshoot. (Foto: Ruud de Jong Fotografie)

Finaliste Miss Beauty of Zuid-Holland: ‘Het loont om je onzekerheid opzij te zetten’

Vanessa Robeerts uit Rijswijk is een van de 17 finalisten voor Miss Beauty of Zuid-Holland 2023. Het traject hiervoor begon medio december. Over een maand is de finale waarin een van de finalisten wordt gekroond tot Miss Beauty of Zuid-Holland. Diegene gaat dan door naar de landelijke finale, Miss Beauty of The Netherlands.

Door Debbie van Eijk

Vanessa is 19 jaar en zit in het laatste jaar van haar opleiding tot verpleegkundige. Hiervoor loopt ze vier dagen stage bij het Haga Ziekenhuis. Haar hobby’s zijn visagie en zingen. Ze is geboren in Oekraïne, maar woonde altijd in de regio Den Haag en Rijswijk. Op haar zevende settelde haar familie zich definitief in Rijswijk. Ze volgde cursussen bij Trias en trad veel op als zangeres, onder andere in de Rijswijkse Schouwburg. Rijswijk vindt ze een leuke stad, “lekker rustig”. Ze had hier ook een bijbaan in de Bogaard, bij Douglas, voor ze het te druk kreeg met haar stage.

Dat ze naar de finale van Zuid-Holland door zou gaan, had Vanessa zelf niet verwacht. “Ik ben altijd wat onzeker geweest.” Vanuit die onzekerheid zou ze uit zichzelf niet gauw meedoen aan een Missverkiezing. Het was een make-updocente die haar ertoe aanmoedigde: “Ik deed een visagiecursus, en die docente was eerder een visagiste bij Miss Beauty of the Netherlands geweest. Zij merkte op dat de Missverkiezing echt iets voor mij zou zijn. Ik had nog nooit over zoiets nagedacht; ik wist niet eens dat we dat in Nederland nog hadden. Later kwam ik het evenement weer tegen en dacht ik: waarom ook niet? Toen meldde ik me voor de grap aan.” Het feit dat ze nu door is naar de finale, bewijst voor Vanessa dat het loont om je onzekerheid opzij te zetten. Daarmee hoopt ze andere meiden die wat onzeker zijn te inspireren. Haar zelfvertrouwen groeide ook door haar oma, die sinds de oorlog in Oekraïne bij haar in huis woont. “Zij vertelt me elke dag hoe mooi ze me vindt.”

Goed doel

Tijdens het traject zamelen de Missen geld in voor het goede doel. Dat is dit jaar de Linda Foundation, een stichting voor kinderen in Nederland die in armoede moeten opgroeien. Vanessa bakte laatst cupcakes en verkocht die aan deuren, zowel in Rijswijk als in Ypenburg, waar haar stiefvader woont. Ook is ze bezig om plastic flessen in te zamelen, samen met de andere Missen. Verder hebben mensen uit zichzelf gedoneerd.

Vanessa vindt het fijn om zich in te zetten voor een goed doel. Ze gelooft dat echte schoonheid van binnen zit, onder meer door je in te zetten voor anderen. Dat vindt ze mooi aan haar werkomgeving in de zorg, waar veel collega’s werken vanuit een goed hart. “En het is ook belangrijk in vriendschappen: echte vriendschap gaat niet om het perfecte plaatje, maar om de inhoud.”

Het meedoen aan de Missverkiezing ervaart ze tot nu toe als heel erg leuk: “Ik heb veel leuke meiden ontmoet. Samen doen we leuke dingen, zoals fotoshoots en een bokstraining. Het is een heel hechte groep; er is niet zoveel strijd onderling als veel mensen zouden verwachten. Het is echt een positieve ervaring.”

Vanessa helpen

Er gaan twintig Miss Teens en twintig Miss Beauty's naar de finale. Wie wil dat Vanessa een stapje dichterbij de winst komt, kan helpen door ‘poll zuidholland Vanessa' te sms-en naar 3010. Dit kost €1,10 per stem en kan zo vaak als iemand wil.