Na deze avond weten de deelnemers aan het netwerkcafé niet alleen bij wie ze aan kunnen kloppen voor de financiering van hun plannen, het levert ze ook veel nieuwe contacten op.
Na deze avond weten de deelnemers aan het netwerkcafé niet alleen bij wie ze aan kunnen kloppen voor de financiering van hun plannen, het levert ze ook veel nieuwe contacten op. (Foto: Ankie Driessen)

Loosduiners toetsen in De Henneberg hun ideeën bij de fondsen: van knikkerbaan in Kraayenstein tot jeugdhonk in de Notenbuurt

Ongeveer 100 mensen kwamen verleden week donderdag naar het PEP-up café in wijkcentrum De Henneberg. Dat deden ze niet alleen om hun ideeën te toetsen, maar ook om te weten te komen hoe en bij wie je daarvoor sponsoring of subsidie aanvraagt. Het eerste deel van de avond werd algemene informatie gegeven door Fonds 1818, zeven andere fondsen, vrijwilligersorganisatie PEP en het stadsdeelkantoor. Daarna kon iedereen met zijn of haar idee afstappen op de adviseurs.

Door Ankie Driessen

De helft van de bezoekers komt z’n licht opsteken voor plannen van hun vereniging of organisatie. Het zijn er tientallen. De andere helft bestaat uit actieve Loosduinse bewoners die met een idee komen voor maatschappelijke of sociale ondersteuning. De variatie aan ideeën is bijzonder groot. Van parasols tot duurzaamheid. Dat laatste valt deze avond ook het Impactfonds van de Rabo Regio op. “Mooi om te zien dat mensen veel aandacht hebben voor en vragen hebben over duurzaamheid. Dat zien we landelijk maar dat komt ook vanavond weer heel duidelijk naar voren. We willen die projecten graag ondersteunen. Een ander project waar geld voor nodig is, is een vereniging die autistische jongeren voorlichting wil geven op bijvoorbeeld voedingsgebied. Maar ook zonnepanelen hebben vanavond ruime aandacht”, vertelt Aliette van het Impactfonds Rabo Regio.

Een greep uit de plannen die tijdens het PEP-up café worden getoetst. De Notenbuurt zit al 35 jaar op een jeugdhonk te wachten. Vanavond vraagt de wijk hier opnieuw aandacht voor. Een project dat letterlijk alle handen kan gebruiken is de knikkerbaan van zo’n 15 meter lang in Kraayenstein. Er is nog ongeveer 10.000 euro nodig om het project te kunnen starten. Daarvoor is niet alleen geld nodig, maar ook een ruimte ter grootte van een klaslokaal. Daarin zou de baan moeten komen. Bewoners kunnen elkaar dan tijdens een potje knikkeren op de baan spelenderwijs ontmoeten. Het project zorgt zo voor verbinding in de wijk.
Een hart-zwem-revalidatiegroep vraagt de fondsen om de huur van een zwembad en een sporthal te verlichten. Het ledental is onder meer door corona teruggelopen. Omdat voor bepaalde doelgroepen deze activiteiten noodzakelijk zijn, doet de groep een beroep op de fondsen.

Verzilveren is een sociaal netwerk voor 55-plussers. Ze komen bij elkaar in het Loosduinse Hof. Verzilveren heeft al nieuwe buitenmeubels voor het theehuis gekregen van Fonds 1818 maar vraagt nu nog om een paar stevige parasols. Voor jeu de boules activiteiten wordt ook een plan ingediend, en ook om de vrijwilligers van Verzilveren af en toe op een etentje te kunnen trakteren.
Danielle Spin, onder andere bestuurslid van wijkorganisatie Kom Loosduinen, zoekt een pand om kinderen die het nodig hebben, beter in de spotlights te zetten. "Ze zijn met of zonder ouders welkom. Het is overigens heel lastig om ruimte in Loosduinen te vinden. Bij de fondsen vragen we een bijdrage om het plan te kunnen verwezenlijken", licht Spin haar zoektocht toe.
Kinderboerderij PLUK in Madestein doet een beroep op de fondsen voor verschillende projecten. Met name om workshops te houden voor jongeren met een psychische kwetsbaarheid. "Maar ook eenzaamheid heeft onze aandacht. Daar willen we iets tegen doen door bijvoorbeeld met elkaar te koken." En Villa Ockenburgh wil op haar beurt graag verduurzamen. Voorzitter Karin Zwinkels is druk bezig zich te oriënteren op wat de mogelijkheden voor de Villa zijn.

Enthousiast

De avond in De Henneberg levert zowel de mensen die met ideeën voor Loosduinen aankloppen als de vertegenwoordigers van de acht aanwezige fondsen, PEP en het stadsveelkantoor veel nieuwe contacten op. Ze zijn enthousiast over Loosduinen omdat zoveel mensen iets voor anderen willen betekenen.