Afbeelding
(Privéfoto)

Het dorp (4): een Canon

Kent u nog het begrip ‘canon'. Velen van u die op een koor hebben gezeten, hebben liederen gezongen in canon. Soms 2-stemmig en soms zelfs 4-stemming. Te denken valt aan de beroemde ‘Vader Jacob' of, als het op een deftige manier moest: 'Frère Jacques'! Een broeder Jacob, die op moest staan om de ‘metten' te luiden…..Je moet maar moe zijn.
Tijdens de schoolperiode in Loosduinen, waar vaak muziekles gegeven werd door de onderwijzer(es) - echte muziekdocenten kwamen pas later - is natuurlijk menig keer dit liedje gezongen.
Echter, er is nog een andere betekenis bij het woord ‘Canon' en daar wil ik u graag over berichten. Als je het woord opzoekt, krijg je de volgende uitleg: ‘Een Canon is het geheel van teksten, beelden, kunstwerken en gebeurtenissen, dat hoort bij een gedeelde cultuur. Dat zou in mijn geval betekenen, dat als we een Canon van Loosduinen willen maken. Nu zeker in het kader van 100 jaar Commissie Loosduinen.
De Canon van Loosduinen moet een lijst van thema's bevatten ('vensters' genoemd), die chronologisch een samenvatting geeft van de geschiedenis. De Commissie Loosduinen, ingesteld in 1923,hoort hier dus ook bij.
Kortom bij deze Canon moeten we een aantal gebeurtenissen vinden, die kenmerkend zijn voor Loosduinen.
Hoe vliegen we dit aan? Natuurlijk, en niet op de laatste plaats, moeten de bewoners van Loosduinen hierbij betrokken worden en met voorstellen/ideeën komen. Bepaalde gebeurtenissen in de tijd, chronologisch, die voor ons belangrijk zijn.
Sommige zijn als inkoppertjes: de Abdijkerk, of de laatste burgemeester van Loosduinen of Jacob Westerbaen. Wat te denken van het vliegveld Ockenburgh en welke rol dit speelde aan het begin van de oorlog. En zo zijn er vast veel meer typische dingen, die Loosduinen kenmerken. We moeten ons echter wel beperken tot een aantal gebeurtenissen. De Canon der Nederlanden kent slechts 50 ‘vensters'. Wij kunnen ze niet naar de kroon steken, toch….
Het hoeven niet altijd gebouwen, mensen of gebeurtenissen te zijn. Wat dacht u van een stevige stamppot boerenkool met worst of zuurkool met spek. Was dit typisch een maaltijd die veel gegeten werd, of meer zoals van Gogh 's de Aardappeleters! Misschien is er toch iets zo typisch dat het een vermelding verdiend.
Bij deze roep ik u op om eens na te denken en om u heen te kijken en met suggesties te komen voor de Canon van Loosduinen. Hoe meer ideeën, hoe beter we een keuze kunnen maken. Als we veel van hetzelfde krijgen, geeft dit aan dat het zeker vermeld moet worden. Het zal toch wat zijn, dat we eerder dan Den Haag, een Canon hebben! Stuur je ideeën naar: canoncommissieloosduinen@gmail.com