Charlie Ortega is directeur Leergeld.
Charlie Ortega is directeur Leergeld. (Foto: Arenda Oomen)

Stichting Leergeld wil kennis over kinderarmoede delen tijdens symposium

Zo’n twintigduizend kinderen in Den Haag leven in armoede. Ze staan in het bestand van de stichting Leergeld. Het werkelijke aantal moet hoger zijn, vreest de directeur van stichting Leergeld, Charlie Ortega. Haar stichting wil de kennis die in meer dan twintig jaar is opgedaan op 21 maart tijdens een symposium delen met mensen die voor hun beroep betrokken zijn bij kinderarmoede, de overheid en de politiek.

Door Jean Quist

Stichting Leergeld organiseert het symposium dat plaatsvindt in de school van Johan de Witt aan de Zusterstraat samen met de Haagse Raad van Kinderen. Armoedeminister Carola Schouten (ChristenUnie) en onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD) zijn uitgenodigd om langs te komen. Ze zullen dan horen dat de Stichting Leergeld nog wel even nodig blijft, nu steeds meer gezinnen in Den Haag het financieel niet meer redden. 

Leergeld maakt zich vooral zorgen over gezinnen die 130 tot 150 procent van het minimuminkomen ontvangen en daarmee geen recht hebben op de Ooievaarspas en op hulp van de stichting, zegt Ortega. "Die dreigen door het ijs te zakken omdat ze vanwege de stijgende kosten de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen.” Nu voert de gemeente met die 130 procent een ruimhartig armoedebeleid, vindt Ortega. Den Haag heeft volgens haar ook meer voorzieningen voor kinderen dan andere gemeenten. "We willen het liefst dat gezinnen die het financieel moeilijk hebben, gebruik kunnen maken van wat bijvoorbeeld de Stichting Leergeld biedt. Verantwoordelijk wethouder Mariëlle Vavier (GroenLinks) heeft voor dit jaar 2 miljoen uitgetrokken om de lagere inkomens tegemoet te komen."

Mensen die niet in een participatietraject van de gemeente zitten, (te) weinig verdienen maar geen Ooievaarspas aanvragen, zijn niet bij Leergeld bekend. De stichting hoopt die te bereiken via bijvoorbeeld sportverenigingen, scholen of het maatschappelijke werk. “Zo kunnen we gezinnen die het financieel moeilijk hebben de hulp geven die ze nodig hebben. Zodat hun kinderen hetzelfde kunnen doen als hun vriendjes op school. Want slachtoffers van pestgedrag komen vaak uit gezinnen met weinig geld”, ziet Ortega. 

Kinderen kunnen bij Leergeld terecht voor onder meer een laptop voor school; gedoneerd door bijvoorbeeld bedrijven. Een sociale onderneming maakt die klaar voor gebruik. Kinderen krijgen die daarna in bruikleen mee om te voorkomen dat een deurwaarder er beslag op legt. "Een jaar of wat geleden gingen bij zo'n laptop nog wel eens wenkbrauwen omhoog, maar scholieren kunnen niet meer zonder”, weet Ortega. En ook de mobiele telefoon is bij allerlei schoolactiviteiten niet meer weg te denken. Scholen moeten zich eens afvragen of alles wat op enig moment technisch kan, ook daadwerkelijk moet, vindt Ortega.

Aanmelden

Wie wil meedoen aan het symposium, kan contact opnemen met Leergeld via e-mail: info@leergelddenhaag.nl of via tel. 070-360 1337